ZETApress

hírportál

Az OGYÉI visszautasítja az MSZP-s vádakat

Visszautasította Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s országgyűlési képviselő gyógyszer-biztonságot érintő tegnapi kijelentéseit az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet mai közleményében.

A képviselő lejárató célzatú sajtótájékoztatóját követően egyes médiumokban olyan híresztelések jelentek meg, amelyek alkalmasak a közvélemény megtévesztésére az OGYÉI-ben folyó – a magyar gyógyszerbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű – szakmai munkával kapcsolatban. Az ellenzéki politikusnő Kásler Miklós közvetlen bizalmasának nevezte Révész Jánost, akit – elmondása szerint – a gyógyszerészeti intézet ötfős vezető testületébe is delegált a tárcavezető, megjegyezve: a testület tagjai máig nem estek át az előírt nemzetbiztonsági átvilágításon.

Az OGYÉI Magyarország gyógyszer-biztonsága szempontjából olyan kiemelt jelentőségű szakmai intézet, amely hatósági tevékenységét a vonatkozó nemzetközi és magyarországi normák és a jogszabályi környezet maradéktalan betartása mellett végzi – áll az OGYÉI közleményben.

Minden alapot nélkülöz a szocialista politikus azon állítása, amely szerint az OGYÉI-t ötfős – laikusokból álló – vezető testület irányítaná vagy irányította volna a múltban. Az OGYÉI-nek nem vezető, hanem tanácsadó testülete van, amely a főigazgató felkérésére nyilvánít szakmai véleményt egyes esetekben. A tanácsadó testület tagjai – a szocialista képviselő állításával ellentétben – munkájuk és az általuk hozzáférhető információk jellegéből következően nem tartoznak bele a nemzetbiztonsági átvilágításra kötelezettek körébe – jegyezték meg.

Az OGYÉI hatósági munkáját – még a vezetőváltások idején is – kiváló, több évtizedes tapasztalattal rendelkező szakemberek irányították és irányítják. A vezetői döntéseket minden esetben az intézet főigazgatója (távolléte esetén a kijelölt főigazgató-helyettes) saját hatáskörében eljárva hozza meg, a szakmai főigazgatóságok, főosztályok véleménye alapján, a jogszabályi előírások legszigorúbb betartása mellett – fejtették ki. Éppen ezért – mint kiemelték – visszautasítanak minden olyan feltételezést, amely szerint a tanácsadó testület tagjai – beleértve Révész Jánost is – bármilyen formában részt vehetnének a magyar gyógyszerpiacot, vagy hazánk gyógyszerbiztonságát befolyásoló döntések meghozatalában.

Kitértek arra is: az OGYÉI nem dönt gyógyszer-befogadásokról, vagyis egyes készítmények társadalombiztosítási támogatásáról, csupán – mint gyógyszerekkel foglalkozó hatóság – a forgalomba hozatali engedélyezési eljárás során a készítményeket gyógyszerré nyilvánítja; a készítmények ezután forgalmazhatók Magyarországon. Az OGYÉI nem politikai szervezet, hanem magyar emberek érdekében szakmai, tevékenységet folytat – fogalmazták hozzátéve: éppen ezért a leghatározottabban visszautasítjuk azokat a feltételezéseket, amelyek szerint intézetünkben bármilyen politikai indíttatású tevékenység zajlana.

Szóljon hozzá!