ZETApress

hírportál

Bűnt pártol a miniszter?

Gazdasági összefonódást emlegetett az emberi erőforrások minisztere, valamint a Borsod Megyei Kórház vezetője között Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője A bűnpártolás is bűncselekmény című délelőtti Képviselői Irodaház előtti sajtótájékoztatóján azt kérdezve: Miért védi Kásler Miklós a szervkereskedelembe, lopásba és csonkításba keveredett kórház vezetőit?

A képviselőnő emlékeztetett azokra a sajtóhírekre, amelyek a kórház dolgozóinak a miniszterhez írt leveléről számolnak be. A levél alapján, amely szerint engedély nélkül végeznek mesterséges megtermékenyítést a kórházban, és amely a szervkereskedelem gyanúját is felveti, nyomozást rendeltek el – tette hozzá Bangóné Borbély Ildikó.

Szerinte csalást és több százmillió forintos károkozást is elkövettek a kórházban, mivel az uniós fejlesztési támogatásokat nem megfelelően költötték el, valamint két esetben kórlapot is hamisítottak az intézményben, hogy a károsult betegek elessenek a kártérítés lehetőségétől.

A képviselőnő elfogadhatatlannak ítélte, hogy az ügyekről a nyomozás érdekére hivatkozva nem kapott választ Kásler minisztertől. Az MSZP szerint a nyomozást az segítené, ha a kórház vezetőit felmentenék, mert előfordulhat, hogy bizonyítékokat tüntetnek el, összebeszélnek vagy befolyásolják a tanúkat – mondta.

A politikusnő Kásler közvetlen bizalmasának nevezte Révész János megbízott igazgatót, akit azért nem tudja véglegesíteni a miniszter a kórház élén, mert nincs megfelelő végzettsége. Révészt ugyanakkor 2018-ban a több százmilliárd forintos piacról döntő Országos Gyógyszerészeti Intézet ötfős vezető testületbe is delegálta a tárcavezető. A testület tagjai máig nem estek át az előírt nemzetbiztonsági átvilágításon, ezért Pintér Sándor belügy-miniszterhez, nemzetbiztonságét felelős miniszterelnök-helyetteshez fog fordulni. Révésznek az onkológiai szerződéseket felügyelő cége több tízmillió forintos megbízásokat kap, amely Kásler Miklós tudta nélkül nem lehetne.

Bangóné Borbély Ildikó újságírói kérdésre elmondta: havonta mintegy 260 ezer forintot, vagyis a fizetésemelésének összegét fordítja jótékonyságra a képviselői fizetéséből. Az MSZP nemcsak karácsonykor jótékonykodik, hanem több mint tíz éve rendszeresen segíti a rászorulókat! – mondta.

Szóljon hozzá!