ZETApress

hírportál

Hiperaktív gyerekek megsegítése

Minden 5. diák elfelejt memorizálni. Tényleg tanul? A tanév végére csak a tananyag lemaradásaik nőnek és a szüleik kétségbeesése fokozódik. Tíz szülőből nyolc biztosan délutánokat szán arra, hogy gyermeke iskolai tananyag haladását ellenőrzés alatt tartsa, kérje, kirimánkodja, hatalmilag kierőltesse a délutáni, kora esti tanulást ? tudtuk meg sajtósaiktól.

Ettől a gyermek tanulást-gyakorlást elutasító elszánt magatartása csak fokozódik, a szülő-gyermek kapcsolat főleg kiskamaszkortól kezdve romlik, majd megromlik a kamaszkor végére. Abszolút meginog a szülő-gyermek bizalmi viszony. Az iskolai kudarcsorozat fokozódik.

Okok a memorizálás kihagyására. Négyévnyi tapasztalati adatunk, 560 ép intellektusú, azonban a tanulásban indokolatlanul alulteljesítő tanuló vizsgálati eredménye bizonyítja, hogy a tanulási részképesség problémás gyermekek tanulási folyamatából hiányzik a bevésés?memorizálás?tudatos emlékezet technika.

Ma minden 5. tanuló csak befogadja a tananyagot az iskolában, de a memorizálásra már nem kerül sor. Majdnem olyan, mintha szitát töltögetne meg vízzel. Egy átlagos, 25 fős osztályból ez a jelenség minimum öt diákot érint.

A bevésésre-memorizálásra a hazai általános iskolák csak a hagyományos módszert kínálják: elmondom ? hallgasd meg! ? válaszolj! Ezt súlyosbítja, hogy valamelyik memóriaterületen az átlagosnál gyengébben teljesítenek ezek a gyermekek. A délutáni órák kihasználatlanul telnek el számukra a napközikben vagy otthon. Sorozatos frusztrációkat élnek meg a tudom, de mégsem vagyok rá képes érzése miatt. Az otthoni ismétlő-begyakorló helyzeteket totálisan visszautasítják. A kör itt záródik be a család számára.

Van megoldás

Az Eleven Team Alapítvány olyan szervezet, amely egyedülálló pedagógiai tapasztalatai alapján tréning programot és eszközrendszert dolgozott ki elsősorban gyermekek számára, de a programjukhoz Hasznos füzetek-sorozatban ad tanácsot szülőknek, hogyan érjék el az otthoni délutáni-hétvégi tanulást gyermeküknél harcok és családi perpatvarok nélkül.

Február 27-én, szombaton 10-től 14-ig ingyenes programot, módszertani vásárt tartanak az Eleven Team Tréningközpontban a Budapest XIV. kerületi Stefánia út 61. alatt. Azokat a szülőket várják, akik általános iskolás gyermeküket csak családi viták, veszekedések árán tudják rávenni a délutáni-hétvégi tanulásra, bár gyermekük okos-eszes, de a tanuláshoz való hozzáállása csapnivalóan rossz. Minden érdeklődő megismerkedhet a memorizálási tréning módszereikkel, az első tíz család díjtalanul átveheti a Hasznos füzetek-sorozatukat.

Az Eleven Team Alapítvány

Magyarországon az eleven gyermekek és családjuk élettere drasztikusan leszűkült. Ezért az Alapítvány célja a családok életminőségének, körülményeinek javítása, társadalmi integrációjuk segítése többek között különböző programok megvalósításával.

A szervezet szakemberei az Eleven ösvény nevű szakmai módszer kidolgozásával és alkalmazásával megtanítják a gyermekeket és környezetüket arra, hogyan tudják a hiperaktivitás előnyeit a mindennapokban is kamatoztatni, és akár csúcsteljesítményeket is elérni. Különböző tréningek és szabadidős programok során továbbfejlesztik a hiperaktív gyermek sikerteljesítményeit, mert felnőttkorban ezekkel a képességekkel lesz a legnagyobb esélye a munkaerőpiacon való érvényesülésre.

Az Eleven Team Alapítvány szakemberei folyamatosan tájékoztatják a hiperaktív gyermekek családjait azokról egyéni és társadalmi folyamatokról, következményekről vagy eredményekről, amelyek segíthetik őket a mindennapokban.

Szóljon hozzá!