ZETApress

hírportál

Kincses váltja Égert

Kincses Gyula lett a Magyar Orvosi Kamara új elnöke. A kamara tisztújító küldöttközgyűlésén a Flamenco Hotelben a jelenlévő küldöttek 202 szavazattal támogatták az új elnököt, míg Éger István korábbi elnök csak 120 szavazatot kapott, aránya így 63:37%. A kamara főtitkára Kárász Anikó fogorvos lett.

Kincses Gyula fül-orr-gégész 16 év után veszi át a kamara vezetését Éger Istvántól. Az új kamarai vezető 1990-ben MDF-es színekben parlamenti képviselő lett, 1998-2002 között az első Orbán-kormány alatt a Miniszterelnöki Hivatalban, a Kormányzati Stratégiai Elemző Központban, majd a miniszteri kabinetben, kormányfő-tanácsadóként dolgozott. 2001-2010-ig a MEDINFO-t, majd utódszervezetét, az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézetet vezette, közben 2007 októberétől 2008 májusáig egészségügyi államtitkár, 1993-tól 2013-ig az Egészségügyi Informatikai Szakmai Kollégium tagja, elnöke, titkára.

Kincses Gyula a megválasztása utáni sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a direkt politikai nyomásgyakorlástól tartózkodni fognak, de ami nem jó a betegeknek és a szakmának, azt szóvá fogják tenni. – Keményebbek leszünk a tárgyalásokban, de a reformokban együttműködők! – emelte ki az új elnök, aki úgy fogalmazott, hogy nem látványpékséget szeretne működtetni. – Tisztességet, betegbarát, hálapénzmentes egészségügyet szeretnénk! – mondta.

A jövőre nézve az új elnök koherens munkát ígért, és azt szeretné, ha a kamara egy valódi köztestület lenne, mert a szervezet eddigi működése inkább egy szakszervezethez hasonlított. – Vissza kell adni azt a lehetőséget, hogy az egészségpolitika meghatározó tényezője legyen a Magyar Orvosi Kamara! – emelte ki közölve, a tagság elfogadott egy fontos határozatot, amelyben felhatalmazta az elnökséget arra, hogy az eredménytelen bértárgyalások kapcsán kezdje meg annak felmérését, hogyan lehet a tárgyalásokat felgyorsítani, vagy eredményességét kikényszeríteni.

A MOK két új alelnöke Lénárd Rita belgyógyász és Álmos Péter szegedi pszichiáter lett, a fogorvosi alelnöki tisztséget Nagy Ákos tölti be. Álmos Péter új alelnök a bérrendezést érintve azt mondta, érzik a nyomást a tagság felől, de kapkodni nem fognak, azonban határozott lépést fognak tenni a kérdésben. Ezzel kapcsolatban elmondta, konzultálnak a kamara jogászaival, hogy az orvosi kamara kezdje el tisztázni egy egészségügyi sztrájk feltételrendszerét. Az alelnök azonban úgy vélte, hogy sztrájkra nem lesz szükség, az önkéntesen vállalt túlmunka visszamondásának lehetősége véleménye szerint elég a nyomásgyakorlásra.

Szóljon hozzá!