ZETApress

hírportál

Tiltsák be a sokkolást!

Sokkoló kezelésBékés tüntetés zajlott délután az elektrosokk-kezelés alkalmazása ellen, amelyet a mai napig használnak Magyarországon is. A tüntetők a nagyszámú rendőri biztosítás mellett a Liszt Ferenc térről a Nagykörúton és az Üllői úton át a Balassa utcába vonulva azt próbálták elérni, hogy ezt a káros pszichiátriai módszert vonják ki végre a forgalomból!

A rendezvény apropóját az SE Pszichiátriai és Pszichoterápiai Klinikáján egy olyan pszichiátriai csoport szervezte háromnapos elektrosokk-konferencia jelentette, amelynek deklarált célja az elektrosokk népszerűsítése volt. A tüntetést szervező Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány arra hívta fel a figyelmet, hogy az elektrosokkot ? amely szerintük inkább kínzás, mint kezelés ? már régen be kellett volna tiltani! Az Alapítvány a pszichiátriai jogsértések feltárásával foglalkozik.

A magyarok mellett Csehországból, Szlovákiából, Ausztriából, Németországból, Ukrajnából, Spanyolországból, Görögországból érkezett számos résztvevő előtt felszólalók beszédeikben kitértek arra, hogy az elektrosokkot (bár a legtöbben úgy hiszik, már régen nincs használatban) még ma is számos országban használják, évente több mint egymillió emberen hajtanak végre elektrosokkot orvosi kezelésként.

A hazai sokkterápia fellegvára előtt szó esett arról is, hogy az elektrosokk számos orvosi tanulmány szerint komoly agykárosodást és súlyos memóriavesztést okoz, olyan tanulmány viszont nincs, ami egyértelműen alátámasztaná, hogy az eljárásnak bármilyen valódi gyógyhatása lenne. Itthon nem könnyű adatot szerezni az elektrosokk gyakoriságáról, de az OEP adatai szerint 2000-től 2008-ig hazánkban 1022 esetben hajtottak végre elektrosokkot.

Az elektrosokk brutalitását pszichiáterek gyakran azzal bagatellizálják, hogy az eljárást ma már altatásban és izomlazító beadás mellett végzik, amely az elektromosság következtében fellépő görcsrohamot külső szemlélő számára láthatatlanná teszi. Ez utóbbit magam is tanúsíthatom, mert 1981-ben magam is egy vidéki kórház elmeosztályán dolgoztam, ahol már akkor ? 38 évvel ezelőtt ? is így végezték. Egy altatásban hat ütést kapott a beteg, kétnaponta ismételték három-négy héten át. Ennyi áramütéssel a nagyfeszültség az agyállományban jókora pusztítást okozhatott.

Ezeket a betegeket aztán hazaengedték, de ha hetek múlva visszakerültek, folytatódott a tortúra. Volt, akinél összességében már a századik áramütésnél tartottak. Évekkel később egy fővárosi elmeosztályra kerültem, ahol a kollégák nagyon elcsodálkoztak a vidéki gyakorlaton, mert ők csak egy-két áramütést adtak betegeiknek. A mai tüntetésen bemutatott esetekben 15-20 áramütést elszenvedett betegekről hallottunk, akik ettől váltak emberi roncsokká, elme szociális-otthonok lakóivá, de akadtak akik rövid időn belül elhunytak.

A tüntetők a klinika előtti közel egyórás rendezvényen azt követelték, hogy az elektrosokkot végre tiltsák ki a gyakorlatból! Petíciójukat prof. dr. Réthelyi János klinikaigazgató vette át, s már sietett is vissza a klinika biztonságot nyújtó falai mögé. Szerettem volna követni, de a három azonosító nélküli civil ruhás, fülhallgatós rendőr vagy biztonsági őr senkit sem engedett az épületbe, így az ellen-oldal véleményét nem ismerhettük meg.

A tüntetők szétszéledtek, a rendőrök is elvonultak, de a három civil ruhás félórával később is a bejárati ajtót őrizte a szemerkélő esőben. Csak ma, a zárónapon vannak itt a tüntetők miatt, s különben sem sajtó-nyilvános a konferencia, ezért nem engedhetnek be ? mondta egyikük. Ezután már csak azt nem értem, ha népszerűsíteni akarják a pszichiáterek a sokkterápiát, miért nem nyilvánosan teszik, s miért nem mondják el az érdeklődő sajtómunkásoknak a saját verziójukat? Vagy lehet, hogy ők vártak minket, csak épp a három kapuőrt felejtették el erről értesíteni? Ennél csak az lenne szomorúbb, ha az őrök a felsőbbrendűségük vélt tudatában önkéntes túlórában játszották túl a szerepüket, megakadályozva ezzel a másik fél meghallgatását, az objektív tájékoztatást.

Szóljon hozzá!