ZETApress

hírportál

Fővárosiak a nyertesek

A kőbányai Szent Katalin Gyógyszertár lett a Kedvenc Patikám és dr. Juhász Klaudia, a Péterffy Kórház patikusa lett Az Év Gyógyszerésze ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón a Hotel Sofitelben. Fotóink Lantai József felvételei.

A patikák versenyében 2. a debreceni Sas Patika, 3. a hegyvidéki Viktória Patika lett. A gyógyszerészek között a megosztott 2. díjat Ekésné dr. Kretovics Júlia vecsési és dr. Csaba Miklós kőszegi patikusok kapták, 3. a debreceni dr. Gyermán Anna lett. A sajtótájékoztatón részt vettek és felszólaltak: Torjai Gábor moderátor, a Nero Solution igazgatója; dr. Hodossy Lajos, a Roche Magyarország Kft. igazgatója; dr. Mikola Bálint, a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége elnöke; dr. Spiránszki Henrikné, a debreceni Sas Patika gyógyszerésze és dr. Juhász Klaudia, a budapesti Péterffy Kórház gyógyszerésze.

Juhász Klaudia elmondta, hogy a patikusokat a Péterffyben bevonják a fekvőbeteg-ellátásba, az ágy melletti munkába. Minden új beteget a kezelőorvossal együtt kérdezik ki, ők rakják be az aznapi gyógyszeradagjukat a nővér helyett a gyógyszeres dobozba, másnap reggel együtt vizitelnek az orvossal, s a teljes kórházi bennfekvése idején végig ők végzik a gyógyszerkirakást. A betegek otthonról behozott gyógyszereit is névre szólóan ők tárolják ? esetleg ebből gyógyszerelnek is ? majd távozáskor visszaadják nekik a maradékot. Távozáskor egyébként is találkoznak a beteggel, mert az orvos csak a zárójelentést adja oda, a gyógyszerész viszont az aláírt receptekkel és a gyógyszerszedési információkkal látja el őket. Példájukat sok kórházban követhetnék!

Dr. Spiránszki Henrikné a debreceni problémákat sorolta fel. Havonta két hetet kell ingyen ügyelniük, pedig alig néhány vevő érkezik, akik a három hónappal korábbi receptjeiket hozzák, nehogy másnapra lejárjanak. Mégsem tehetnek semmit, mert csak az a patika kap ma működési engedélyt Magyarországon, aki vállalja, hogy bármikor ügyeletbe osztható.

Mikola Bálint arról beszélt, hogy egyre több fiókgyógyszertár szűnik meg vidéken, mert nincs, aki kinyissa! A patikusok elöregednek, s újak sem jönnek helyükbe. Az internetes gyógyszerrendelés sem megoldás, mert a fővárosban van elég éjjel-nappali gyógyszertár, a vidékiek viszont nem így akarnak gyógyszerhez jutni. További gond, hogy a háziorvosok és az orvosi ügyeletek sem rendelkeznek megfelelő mennyiségű gyógyszerekkel a sürgősségi ellátáshoz, így hiába lenne rá szüksége a betegnek éjszaka, közeli gyógyszertár hiányában a betegnek nem tudja beadni. A háziorvos munkafeltételek biztosítása a fenntartó önkormányzat feladat, melyre csak keveset áldoznak. Talán az újonnan felálló települési önkormányzatok ebben jobb partnerek lehetnek!

Szóljon hozzá!