ZETApress

hírportál

Tovább Ne Törj! harmadszor

Az Országos csonttörési kockázatfelmérő program 3.0 mai sajtótájékoztatóján jelentették be a partnerek, hogy újabb támogatókkal bővült a Tovább Ne Törj! kampány annak érdekében, hogy minél többen vegyenek részt kockázat felméréseken.

Így minél több néma csontritkulásos betegség kerüljön időben felismerésre és kezelésre. A Csontritkulás Világnap alkalmából bejelentett országos törési kockázat felmérő kampány folytatásában számítanak a családorvosok segítségére is ? tudtuk meg Nagy Ákos moderálásával a Hotel President VI. emeleti tárgyalójában. Fotóink Vidor Eszter felvételei.

Az egy évvel ezelőtt elkezdett és az idén áprilisban folytatódott országos csonttörési kockázatfelmérő és edukációs kampányt eredményeiről és a program további felfutásáról ma számoltak be. Az Amgen Kft. támogatásával a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság, az Affidea Magyarország Kft. és a BENU Zrt. mellé időközben támogatóként felsorakozott a Béres Gyógyszergyár Zrt, az Oktató Háziorvosok Egyesülete és az Oszteoporózis Betegek Magyarországi Egyesülete is.

A tavaszi kampány során 59 BENU gyógyszertárban, összesen 3386 jelentkezőnél ? azaz 50%-kal többnél, mint ez első fázisban ? végezték el a magyar epidemiológiai adatokkal feltöltött, nemzetközi szabványon alapuló, hitelesített, számítógépes, törési rizikót mérő FRAX-tesztet.

A FRAX-teszt azt mutatja ki, hogy az alanynak hány százalék esélye van az elkövetkezendő 10 évben csontritkulással összefüggésben csonttörésre, illetve csípőtáji törésre. Közepes és magasnak mutatkozó kockázat esetében javasolt a további kivizsgálás. A tesztről idekattintva olvashatunk.

A kampányban résztvevők 23%-ánál, 791 személynél már meglévő típusos csontritkulásos törésre derült fény. Összesen 1088 közepes és magas törési rizikójú beteget fedeztek fel. Most ősszel a gyógyszertári felmérésen kívül családorvosok is részt vehetnek a FRAX teszt kitöltésben betegeikkel, annak érdekében, hogy a felismert betegek útja az ellátórendszerben lerövidülhessen.

Endrei Judit, az egészséges csontok nagykövete, sajtóesemény első megszólalója elmondta: Ismét ráirányulhat a figyelem a csontok egészségének megőrzése jelentőségére.

Prof. dr. Takács István, a program együttműködő szervezete, a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság elnöke elmondta: Magyarországon a csontritkulásos betegeknek csupán 20%-a, azaz minden ötödik áll megfelelő kezelés alatt. A betegek kiszűrése elsőrendű feladat, főleg, ha már a kórtörténetből ismert a beteg porotikus törése.

Dr. Vajer Péter oktató családorvos megjegyezte: A családorvosoknak nagyobb szerepet kellene kapniuk a diagnózis felállítása idejének lerövidítésében azzal, hogy ha kiszűrnek egy már csonttörésen átesett beteget a FRAX-teszt segítségével, aki egyelőre nem részesül csontritkulás elleni kezelésben, akkor maguk kezdeményezhessék a csontsűrűség-vizsgálatot.

Dr. Kónya Csaba, a Béres Gyógyszergyár Zrt. orvosigazgatója elmondta: Az egészségmegőrzés és a prevenció iránt elkötelezett Béres Gyógyszergyár Zrt. azért lépett a csonttörési rizikót felmérő program támogatói közé, mert az oszteoporózisra visszavezethető kóros csonttörések megelőzésének, az ásványi csonttömeg jelentőségének egyik hazai szakértőjeként különösen fontosnak tartja a program céljainak megvalósulását, így különösen a hazánkban több százezer embert érintő népbetegség, a csontritkulás következtében kialakuló törések visszaszorítását.

Dr. Zlinszky János, a BENU Magyarország Zrt. igazgatóságának tagja elmondta: A BENU 2018-ban állt a kampány mellé és az idén is szívesen támogatja ezt a preventív, kockázatfelmérő programot, mivel a tavalyi szűrések eredménye ? mely szerint a résztvevők több mint 50%-ánál mutatkozott valamilyen mértékű kockázat ? igazolta a kampány jelentőségét. Gyógyszertárainkban a betegek gyógyszerrel történő ellátása mellett nagy hangsúlyt helyezünk a megelőzésre és az egészséges életmód támogatására, ezért is tartjuk fontosnak, hogy felhívjuk az emberek figyelmét a csontritkulás veszélyeire, valamint preventív magatartásra késztessük őket.

Zalatnai Klára, az Oszteoporózis Betegek Magyarországi Egyesülete elnök asszonya elmondta: A csontritkulás miatti törés az egyik legnagyobb gátja annak, hogy az idősödő generáció mozgásképes és független maradhasson. A családban az unokák felnevelésében is aktív szerepet szeretnénk vállalni, ezzel tehermentesítve gyermekeinket.

Dr. Stegena Diana, az Amgen Kft. ügyvezetője házigazdaként kijelentette: Örömünkre szolgál, hogy újabb partnerek érezték maguk számára is fontosnak a kampány támogatását, így a Tovább Ne Törj! kampány még több érintett félhez juthat el! Az érdeklődés azt mutatja, hogy jelentősége van az idősebb generáció egészségének minél hosszabb ideig tartó megőrzésének.

A partnerek reményei szerint a kampány folytatásában segíthetnek a betegeknek a megfelelő szakemberek bevonásával minél hamarabb diagnózishoz és ellátáshoz jutni. Az oszteoporosis ? a csontritkulás ? a csontváz rendszer-betegsége, a csont ásványi anyag tartalmának fokozatos megfogyatkozásával jár, majd ennek következtében a mikroarchitektúra károsodása okaként (a csökkent csontszilárdság miatt) a csontok fokozott törékenységéhez vezet. A csontritkulás egyértelműen jelentős probléma a gazdaságilag fejlett és korszerű egészségügyi ellátórendszerű országokban is. Az egyre öregedő népesség és a megváltozott életkörülmények következményeként a metabolikus csontbetegségek száma az elkövetkező 50 évben megduplázódik.

A társadalom elöregedésével egyre jelentősebb problémává váló csontritkulás Magyarországon minden 10. embert: férfiakat és nőket egyaránt érinti. A betegség gyakorisága és a vele járó költségek miatt jelentős terhet ró a gazdaságra és a társadalomra. A csontritkulás számos olyan, a teljes mozgás beszűküléssel járó folyamat oka, mint a medencetörés vagy a csigolyatörés.

Fontos, hogy a már törést elszenvedett betegeknek még a fele sincs tisztában az állapotával, pedig megfelelő kezelés nélkül ötször nagyobb eséllyel jelentkeznek a törések. Napjainkban a kezelés alatt álló betegek száma folyamatosan csökken, annak ellenére, hogy az átlagéletkor növekedésével együtt a betegség gyakorisága emelkedik. Ennek valószínű oka lehet, hogy a betegség sokszor tünetmentes marad a törés(ek) bekövetkeztéig ? ezért is hívják néma betegségnek. A potenciálisan érintettek egyszerűen korral járó problémának tekintik.

Szóljon hozzá!