ZETApress

hírportál

Folytatódott a terápia

Szombaton folytatódtak a lovasterápiás versenyszámok Fóton, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás és Oktató Központjában. Demján Lídia, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat támogatója kora reggel indította el a gyerekek lovasterápiás versenyét. Az előzmények idekattintva olvashatók.

Délelőtt hiperaktív gyerekek mutatták be a lovasterápiás fejlesztésen korábban megszerzett tudásukat, a játékos ügyességi feladatokat önállóan lovagolva, illetve vezetett lovon hajtották végre. Kora délután a Jámbor Vilmos Emlékversennyel folytatódtak a terápiás versenyek, majd önálló lovaglási és gyógypedagógiai voltizsálási versenyszámokra került sor. A délutáni versenyszámok idejére Nacsa Lőrinc országgyűlési képviselő vette át a házigazda szerepét.

Ugyancsak folytatódtak a nemzeti és a nemzetközi díjlovas versenyszámok több korcsoportban és nehézségi fokban (könnyű, közép és nehéz osztályú lovaglás). A szombati versenyszámok házigazdái a Nemzetközi Gyermekmenő Szolgálat Magyar Egyesület tagjai voltak, többek között Szűcs Lajos országgyűlési képviselő, Janza Frigyes nyugalmazott dandártábornok, Kuncze Gábor, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alelnöke, Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke, Körmendy-Ékes Judit jogász és Kammerer Zoltán világ- és olimpiai bajnokkajakozó.

A szombati díjlovas versenyszámok és a győztesek

A könnyű osztályú díjlovaglás (CDN) L8 nemzeti versenyszám győztese Koszta Botond, Bicolor II nevű lován.

A Junior Egyéni nemzetközi versenyszámot Borza Dominik, Magyarország, nyerte, Da Felice nevű lován.

A Junior Egyéni nemzeti versenyszámot Marketa Vásová, Csehország nyerte, Lucky Lady nevű lován.

Az Intermediate I nemzetközi versenyszámot Thamar Zweistra, Hollandia nyerte, Erina nevű lován.

Az Intermediare I. nemzeti verseny győztese Michal Knoflicek, Csehország, Dublin 1 nevű lován.

A Nemzetközi Póni Egyéni versenyszámot Anna Prochazkova, Csehország, nyerte Nice Guy nyergében.

A Nemzetközi Fiatal Lovas Egyéni győztese Lisa Grupen, Németország lett, Skyfall nevű lován.

A Mercedes-Benz Nagydíj győztese Mestre Morgan Barbancon, Franciaország, Bolero nevű lován.

A délutáni versenyek egyik kiemelt száma a nemzetközi kategóriában a Mercedes-Benz Nagydíj világkupa-forduló volt, melyet Patrik Kittel, Svédország nyert, Delaunay nevű lovával. A kupákat és a nyereményeket Reinhard Münster, a Mercedes-Benz Hungária Kft. ügyvezető igazgatója adta át.

Vasárnap is kegyes volt az időjárás a lovasokhoz, hisz a hideg, csípős reggel után kisütött a nap, így a versenyek kellemes, vidám hangulatban zajlottak le. A versenyszámok házigazdái ismét a Nemzetközi Gyermekmenő Szolgálat Magyar Egyesület közéleti tagjai voltak. Az utolsó napon reggel a díjlovas és a lovasterápiás versenyszámokat Borda Gábor, az NGYSZ Felügyelőbizottságának tagja, a Concorde Értékpapír Zrt. igazgatósági tagja és Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alapító elnöke nyitotta meg.

A délelőtti lovasterápiás versenyeken tanulásban akadályozott gyerekek önálló lovaglásban versenyeztek ügyességi pályán, a hiperaktív gyerekek gyógypedagógiai voltizsálást mutattak be. A további versenyszámok házigazdái voltak: Bíró Attila helyettes államtitkár, Miniszterelnöki Hivatal, dr. Takács Péter, a János Kórház főigazgatója, Harrach Péter, Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alelnöke, Franz Retzer, az ELMŰ/ÉMÁSZ igazgatósági tagja, Ingo Fröhlich, dr. Szili Katalin, Glattfelder Béla és Juharos Róbert, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat tagjai.

A terápiás verseny keretében rendezték meg a Mádl Ferenc Emlékversenyt, ahol a gyerekeknek kis történeteket kellett kitalálniuk és előadniuk, amelyben a ló is szerepel. A versenyszám házigazdája Harrach Péter, az NGYSZ alelnöke volt. A lovasterápiás verseny összesített győzteseinek dr. Szili Katalin és Harrach Péter adta át az ötmillió forintnyi pénzdíjat és ajándékokat. Az ötmillió forinton túl a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fedezte a gyermekek és kísérőik utazás, szállás és étkezés költségeit is.

A gyerekek egyik kedvenc versenyszáma a Közös Díjlovas és Lovasterápiás Verseny, amely mindig nagyon jó hangulatban zajlik. Ebben a versenyszámban élsportolók és sérült gyerekek egymással mérik össze tudásukat, a lelátó pedig hangos a szurkolóktól. Idén a közös versenyszámon Franz Retzer, az ELMŰ/ÉMÁSZ igazgatósági tagja és dr. Szili Katalin, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat tagja volt a két csapatkapitány, Ingo Fröhlich, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat tagja pedig a játékvezető. A vasárnapi verseny fő száma az ELMŰ Nagydíj Kűr, Világkupa-forduló volt, melynek szintén Franz Retzer, az ELMŰ/ÉMÁSZ igazgatósági tagja volt a házigazdája.

A vasárnapi díjlovas versenyszámok és a győztesek

A Nemzetközi Junior Kűr győztese Borza Dominik, Magyarország, Dongó nevű lován.

A Könnyű-osztályú L9 feladat győztese Kornis Krisztina, Magyarország, Xenophon Lovas Klub, Charming Hit hátán.

A Nemzetközi Póni Kűr győztese Hoffer Hanna, Magyarország, Macciato nevű lován.

A Fiatal Lovas Kűr nemzetközi versenyszám győztese Lisa Grupen, Németország, lett, Skyfall nevű lován.

A Junior Zenés Kűr nemzeti verseny győztese Rapi Kitti Krisztina, Magyarország, GB Dressage, Dancing Queen BC hátán.

Az ELMŰ Nagydíj Speciál nemzetközi versenyt Nicolas Wagner, Luxemburg, Quater Back Junior nevű lován nyerte.

Az Intermediare I Kűr (Nemzeti verseny) első helyezettje Michal Knoflicek, Csehország, Dublin 1 nevű lován.

Az Intermediate I Kűr (Nemzetközi verseny) első helyezettje Thamar Zweistra, Hollandia, Erina nevű lován.

ELMŰ Nagydíj Kűr, Világkupa-forduló nyertese Patrik Kittel, Svédország, Delaunay nevű lován.

A versenyen 19 ország versenyzői vetélkedtek egymással békésen, vidáman. A résztvevők között ott voltak a világranglista legismertebb lovasai, legjobb lovaikkal. A versenyzsűri bíráinak többsége már világbajnokságon és olimpián is bíráskodott. Dicsérték a szervező csapat tudását, precíz munkáját. A CDI legeredményesebb magyar versenyzője Hoffer Hanna, míg a legeredményesebb külföldi versenyzője Patrik Kittel, Svédország lett.

A CDN legeredményesebb hazai versenyzője Nébel Viktória lett. A kora őszi verseny idén is vidám családi programokkal egészült ki. Sokféle gyerekjáték, autóbemutató és tesztvezetés, arcfestés, mini KRESZ-pálya várta a kicsiket és nagyokat. Jövőre szeretettel várnak mindenkit szeptember 25-27-én Fóton, a XVI. Nemzetközi és Nemzeti Díjlovas Versenyen és Lovasterápiás Versenyen!

Szóljon hozzá!