ZETApress

hírportál

Anyák Házák Békésben

Két Anyák Házát is átadtak Békés megyében! Ma a Békés Megyei Központi Kórház békéscsabai és gyulai tagintézményében is anyaszállást adtak át ? tudatta a felvételeinket is készítő Vidor Eszter, VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda.

Az ötmillió forintos adományból a Pándy Kálmán Tagkórházának Koraszülött Intenzív Centrumában, valamint a Dr. Réthy Pál Tagkórház Gyermekosztályán található anyaszoba felújítását valósították meg. Ezzel lezárult az Országos Anyák Háza Program, amely a kórházban lábadozó gyermekek melletti édesanyák méltó elhelyezését tűzte ki célul.

Az Anyák Háza

A program létrehozását még 2011-ben a Bethesda Kórház Alapítvány kezdeményezte, az ország különböző pontjairól érkező Égéscentrumban kezelt gyermekek hozzátartozóinak méltó elhelyezésére. Pár évvel később, 2015 novemberében létrejött az ország első Anyák Háza a Bethesda Gyermekkórházban az Essity Hungary Kft. támogatásával. A közel 60 millió forintos beruházás megvalósulásában sok vállalat és magánadakozó adománya is segített. Az Anyák Háza nemcsak a szülők kórházban gyógyuló gyermekük melletti elhelyezését valósítja meg, a legnehezebb helyzetben lévőknek lelki és anyagi támogatást is nyújt. A program eddig 200-nál is több családnak könnyítette meg a gyermek betegsége okozta krízis megoldását.

Az országos program pályázat

Országos probléma, hogy az egészségügyi intézmények nem tudják megoldani a szülők elszállásolását a gyermek kórházi kezelése alatt, pedig a válsághelyzeten csak kipihenten lehet helytállni. Emiatt a Bethesda Kórház Alapítvány a Magyar Gyermekorvosok Társaságával és az Essity Hungary Kft-vel együttműködve az egész országra kiterjesztette az Anyák Háza Programot. 2017-ben egész Magyarországról pályázhattak egészségügyi intézmények, alapítványok és civil szervezetek megfelelő anyaszállások kialakításához szükséges anyagi támogatásért.

A szervezők olyan terveket vártak, amelyekkel megvalósulhat a szülő gyermeke melletti pihentető, komfortos tartózkodása. Mivel kórházanként eltérőek az igények, volt ahol szülői szállásra, volt ahol ellátásra, és olyan, ahol közös helyiségre volt szükség. Számos gyermekgyógyítással foglalkozó intézmény, közhasznú jogállással rendelkező alapítvány és civil szervezet pályázott az ország különböző részeiről.

2017. október 30-án a szakértő zsűri kiválasztotta a két fődíj és a két különdíj nyerteseit. A zsűri tagjait az EMMI Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága, az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) valamint az Essity Hungary Kft. adta. A fődíjakat a karcagi Kátai Gábor Kórház és a kisvárdai Felső Szabolcsi Kórház nyerte el. A különdíjakat a Gyulán található Békés Megyei Központi Kórház és a budapesti székhelyű Bókay Gyermekklinikáért Közhasznú Alapítvány használhatta fel.

A létrejött Anyák Házák

Az egyik fődíjas, a karcagi Kátai Gábor Kórház volt, ahol 2018 első felében 3 kórteremben 7 férőhelyes anyaszállást alakítottak ki, a hozzátartozó mellékhelyiségek festését, elektromos hálózat javítását, vizesblokk cseréjét finanszírozták. A szintén ötmillió forintos fődíjat elnyerő, kisvárdai Felső Szabolcsi Kórházban a már meglévő Mamaszoba padlócseréjét, festését, fürdőszoba felújítását, ágyak és fotelek cseréjét valósították meg az összegből. 2018 júniusáig a kórtermet szülőbaráttá alakították, felnőtt ággyal, zuhanyzóval, vécével. Emellett közösségi teret is létrehoztak a családok számára.

A következő Anyák Háza Budapesten a Semmelweis Egyetem I. Számú Gyermekgyógyászati Klinikán került átadásra idén júliusban. Bár a pályázaton az utolsó két kórház különdíjas volt, de az Essity Hungary Kft. 2018-as adománygyűjtésének köszönhetően a különdíjasok is egyenként a fődíjasakhoz hasonlóan ötmillió forintot fordíthattak felújításra. A budapesti Klinika az összeget a Bókay Gyermekklinikáért Közhasznú Alapítvánnyal együtt kapta meg. Ennek köszönhetően az intézmény Koraszülött Intenzív Osztályán egy szülői váró- és pihenőtér került kialakításra.

A ma átadott utolsó Anyák Háza

Az Anyák Háza pályázat másik különdíját a Békés Megyei Központi Kórház nyerte el. A szintúgy ötmillió forintértékű adományból a kórház két tagintézményében is anyaszállás kialakítására, illetve felújítására került sor. A Gyulán lévő Pándy Kálmán Tagkórház PIC részlegben (Perinatális Intenzív Centrum = Koraszülött Intenzív Központ) és a gyermek intenzív részlegen a szülők kényelmesebb elszállásolását valósították meg, relaxáló fotelek, ülőgarnitúrák, zuhanykabinok, beépített bútorzat elhelyezésével, függönyök- és karnisok cserével.

A pályázatnak köszönhetően a veszélyeztetett, koraszülött csecsemők szülei és az intenzív osztályon ápolt gyermekek családtagjai immár megfelelően kialakított kulturált térben tudnak várakozni és pihenni a gyermekük klinikai tartózkodási ideje alatt.

A békéscsabai Dr. Réthy Pál Tagkórházban lévő anyaszoba is felújításra került, többek között a bútorzat lecserélésével és a helyiség klimatizálásával. A felújításnak köszönhetően a Gyermekosztályon ellátást kapó újszülöttek esetében a szoptatások közötti időkben az édesanyák megfelelő környezetben tudnak pihenni, regenerálódni. Ezzel 2019-re már hat Anyák Háza biztosítja országszerte a szülők komfortos, méltó körülmények közötti tartózkodását lábadozó gyermekei mellett az említett gyermekkorházakban.

Az Anyák Háza Országos Program célja ? hogy a társadalom figyelmét a problémára irányítva és összefogást létrehozva kívánt segítséget nyújtani ? mára széleskörű támogatottságot és odafigyelést teremtett. Ennek eredményeként az EMMI a méltó elhelyezést szavatoló minimumstandardok szakmai irányelvben való megfogalmazását, költségvetési fedezetének megteremtését szorgalmazza a probléma központi megoldására.

Szóljon hozzá!