ZETApress

hírportál

Fóton lovagolnak

Tegnap reggel megkezdődött a Magyar Lovasterápia Szövetség XV. Nemzetközi és Nemzeti Díjlovas Versenye CDI-W/CDI3*/CDIJ/CDIY/CDIP/CDN-A és Lovasterápiás Versenye Fóton. A háromnapos rendezvény védnöke és támogatója a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat. Az előzmények idekattintva olvashatók.

Az egyes versenyszámok házigazda szerepét idén is a Gyermekmentő Szolgálat ismert közéleti tagjai ? politikusok, művészek, sportolók ? vállalták el. Csodás napsütésben kezdődtek meg a versenyek. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás és Oktató Központját vasárnapig díjlovasok és olyan, sérüléssel élő gyerekek népesítik be, akik év közben lovasterápiában részesülnek, és most büszkén mutatják be a versenypályán, hogy mit is sikerült elsajátítaniuk a terápiás fejlesztés során. Az egészséges sportolók és a sérüléssel élő gyerekek három pályán, változatos versenyszámokban indulnak a díjakért.

Az eseményt Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke, míg a nemzetközi junior csapat díjlovas versenyszámot Gonda Gábor, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat tagja, HP Enterprise Közép-európai régió ügyvezető igazgatója nyitotta meg. A Fiatal Lovas Csapatok nemzetközi versenyszámát Gulyás Gergely, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat tagja, a Miniszterelnöki Hivatal minisztere nyitotta meg.

A pénteki első díjlovas versenyszám (nemzetközi, illetve nemzeti junior csapatbajnokság) győztesei:

Lázár Zsófia, Magyarország, Balerina Royal nevű lovával (nemzetközi junior csapatbajnokság)

Michaela Blatna, Csehország, Sammy Deluxe nevű lovával (nemzeti junior csapatbajnokság)

Könnyűosztályú L7 CDN-A: Marschall István, Xenophon Lovas Klub, Conversano XXVIII-2 Konyak nevű lovával

Ugyancsak pénteken került sor a Magyar Parasport Bajnokságra, melynek Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke volt a házigazdája. A versenyt a Magyar Paralimpia Szövetség támogatja. A Magyar Parasport Bajnokság résztvevői és győztesei:

Andics Bernadett, Ficánka nevű lovával

Béres Barnabás, Arany patkó csapat, Baba nevű lovával

Deák Réka, Koronacsapat, Bourbon nevű lovával

Hadnagy Tibor, Magyar Lovasterápia Szövetség, Escudo nevű lovával

Molnár József, Arany patkó csapat, Baba nevű lovával

Pázler Vivien, Arany patkó csapat, Baba nevű lovával

Pénteken 13 órakor kezdődtek el és vasárnap délutánig tartanak a gyerekek lovasterápiás versenyszámai. A pénteki házigazda, Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest főpolgármester-helyettese volt. Vidám családi programokkal egészült ki a verseny: különböző gyerekjátékokkal, arcfestéssel, mini KRESZ-pályával, légvárakkal.

A verseny egyik legkellemesebb pillanata, hogy a 19 ország versenyzői békésen, vidáman, egymást segítve vesznek részt a versenyen. A verseny alatt lehet találkozni a világranglista legismertebb lovasaival és a sok millió eurót érő lovaikkal. A verseny zsűrije olyan bírókból áll, akiknek a többsége már világbajnokságon és olimpiákon is többször is bíráskodott. Mindenki egységesen dicséri a szervező csapat tudását, precíz és pontos munkáját.

A gyerekeket és fiatalokat a kikapcsolódás mellett a már megszokott egészségmegőrző szolgáltatásokkal, ingyenes fogorvosi szűréssel és nőgyógyászati szaktanácsadással várta a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat mozgó fogászati busza, illetve nőgyógyászati szűrőkamionja, így az élmények mellett az egészségtudatosság is kiemelt szerepet kap ezen a hétvégén.

Péntek délelőtt a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezete fóti iskolás gyerekeknek bemutatót tartott az elsősegélynyújtás alapjairól, illetve a gyerekek végigjárták az Élhető Jövő Parkot, ahol a megújulóenergia-források világába vezették be őket. Az ingyenes rendezvény vasárnap késő délutánig tart az NGYSZ fóti Lovasterápiás és Oktató Központban, a Vörösmarty tér 2-ben, a Fóti útról a Tímár Vaskereskedés épületével szemközti köves útra behajtva.

Szóljon hozzá!