ZETApress

hírportál

Rózsaszín motorosok

Rózsaszín motorosok1985-től október a mellrák elleni küzdelem hónapja. A Magyar Rákellenes Liga 3. alkalommal Motorral a mellrák ellen motoros találkozóval és felvonulással hívja fel holnap a figyelmet a betegségre és az érintettekre.

A mellrák színe a rózsaszín, ezért a motorosok is ? rájuk nem jellemző módon ? rózsaszín pólóban teszik meg az utat holnap 13 órától az Országos Onkológiai Intézettől a Parlamentig ? tudatta Vidor Eszter, VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda.

A motoros felvonulás útvonala: Országos Onkológiai Intézet ? Ráth György utca ? Kék Golyó utca ? Istenhegyi út ? Nagyenyed utca ? Krisztina krt. ? Attila út ? Alagút utca ? Clark Ádám tér ? Széchenyi Lánchíd ? Eötvös tér ? József Attila utca ? Andrássy út ? Kodály körönd ? Andrássy út ? Oktogon ? Teréz körút ? Nyugati tér ? Bajcsy-Zsilinszky út ? Alkotmány utca ? Kossuth Lajos tér.

A motoros találkozó ötlete a Magyar Rákellenes Liga Sárszentágotai Alapszervezetétől származik, abból a községből, amely magában foglalja az emlőrákosok védőszentjének, Szent Ágotának a nevét. A motorosokat az egész országból a Liga alapszervezetei rózsaszín szalagokra írt támogató üzenetekkel bocsátják útra. Már 2017 óta szeptember utolsó szombatjára szervezett motoros felvonulással kezdik meg az októbert, a Mellrák elleni küzdelem hónapját. A rendezvény fővédnöke prof. dr. Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója.

A mellrák a nők leggyakoribb daganatos betegsége! Becslések szerint tíz nőből egynél nagy valószínűséggel kifejlődik emlődaganat. Magyarországon a 2015-ös adatok alapján ez 158,7 lakost jelentett százezer főre nézve. Évente közel 9000 új beteget diagnosztizálnak, és több mint kézezren (2017-ben pontosan 2123-an) halnak bele a betegségbe. Az emlőrák ma is a 33-55 év közötti nők vezető haláloka, sőt, életkortól függetlenül is a nők halálozásának második leggyakoribb oka. A halálozások száma azonban a gyógyítás eredményességének fejlődésével egyre csökken, viszont egyre több nőnél diagnosztizálnak emlőrákot.

Az életkor előrehaladtával a megbetegedés kialakulásának kockázata fokozódik, 80%-ban 50 év feletti nők vannak az érintettek között. Ha a családban már előfordult emlőrák, különösen I. vagy II. fokú rokonnál az szintén rizikónövelő tényező, a 45 év alatti megbetegedéseknél ennek különösen nagy a szerepe. Nagyobb eséllyel fejlődhet ki emlődaganat azoknál, akik menstruációs életperiódusa hosszabb a normálisnál, ha 12 éves kor előtt kezdődött, vagy késői, 55 év feletti menopauza esetén. Akik 30 éves kor felett szültek, vagy gyermektelenek, a hormonális fogamzásgátlót, ösztrogén tartalmú gyógyszereket szedők, a dohányzók, túlsúlyosak mind a veszélyeztetettek közé sorolhatóak.

Az emlőrák felismerésében kulcsfontosságú a fiatal kortól rendszeresen alkalmazott önvizsgálat, amit 20 éves kortól havonta érdemes elvégezni. A leginkább érintett 45-65 éves korcsoport szűrésére a kétévenkénti behívásos nép-egészségügyi mammográfia nyújt lehetőséget. Sajnos a részvételi arány még mindig alacsony, csupán 40% körül van. Ajánlott fiatalabb korban rendszeres szűrésre járni azoknak, akik a veszélyeztetettek közé sorolhatóak. Bár a 65 év felettiek nem kapnak behívót, kétévenként nekik szintén érdemes mammográfiai vizsgálatra menniük.

A daganat korai felismerése életet ment, a Magyar Rákellenes Liga ezért középiskolásoknak szervezetten tanítja az önvizsgálatot, ezzel már fiatalon elsajátíthatják a megfelelő önvizsgálati technikákat. Mellrákra utaló tünetek lehetnek: tapintható csomó/idegentest érzés a mellben, piros gyulladt megnagyobbodott emlő, alakja megváltozik, váladékozás, behúzódó kifekélyesedett bőrfelszín, láthatóvá válnak a vénák. Késői stádiumban: a csontáttétek miatt törések, a tüdő áttétek miatt fokozódó légzési és keringési elégtelenségek. A Magyar Rákellenes Liga az egész országban több olyan klubot működtet, ahol életmód, művészetterápiás rehabilitációval segítik az emlő-műtötteket felépülésükben.

Vasárnapi hídsétaA nyitó motoros felvonulás után a Magyar Rákellenes Liga mindenkit szeretettel vár szeptember 29-én vasárnap Az Egészség Hídja Összefogás hagyományos lánchídi sétájára, októberben pedig alapszervezetei által szervezett helyi mellrák-ellenes felvonulásokra, melyek időpontjait és helyszíneit honlapjukon, illetve Facebook-oldalukon tüntetik fel.

A Magyar Rákellenes Liga országosan 38 alapszervezettel és négy segítő szolgálattal van jelen. A Mellrák elleni Világnap alkalmából örömmel adnak hírt arról, hogy a közelmúltban három alapszervezeti vezetőjének munkáját kitüntetéssel ismerték el. A Salgótarjáni Alapszervezetnél Kreicsi Mária a június 22-i Kihívás Napja szervezéséért kapott emléklapot Czene Attilától, a Magyar Szabadidősport Szövetség elnökétől, továbbá a Semmelweis Nap alkalmából elismerő oklevelet dr. Bercsényi Lajostól, a Szent Lázár Megyei Kórház főigazgatójától. ? A kollégák tevékenysége olyan hivatás, ami a legszentebb, a legszebb, mert az emberi életet védi és gyógyítja! ? emelte ki a főigazgató a kórházi ünnepségen.

Az Egri Alapszervezetből Bak Imréné Marika munkásságát ismerte el kitüntető oklevéllel az Egri Civil Kerekasztal. A rákbetegekért és családjukért végzett áldozatos munkájáért Eger Megyei Jogú Város Közgyűlése Kiváló munkáért-kitüntetését is átvehette augusztus 20-án Habis László polgármestertől és Nyitrai Zsolt kormánymegbízottól.

Hatvan Város legfontosabb kitüntetését, a Pro Urbe-díjat adományozták a Lazányi Jánosné vezetésével és közel 200 taggal működő Hatvani Alapszervezetnek szeptember 21-én.

Szóljon hozzá!