ZETApress

hírportál

Szűrjük ki a hepatitist!

VIMORIsmét ingyenes hepatitis-szűrés országszerte. A Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete idén újra ingyenes hepatitis C szűrést szervez országszerte 2019 szeptemberében. A gyors, anonim szűrésen résztvevők az eredmény mellett tanácsokat is kaphatnak a fertőzés elkerüléséről, megelőzéséről.

Az egyesület arra is rá kívánja irányítani figyelmet, hogy ma már 3 hónap alatt tünetmentesen gyógyulttá tehető a fertőzött, így kár félni a szűréstől ? tudatta Vidor Eszter VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda.

A hepatitis C évekig, akár évtizedekig tünetmentes lehet, azonban fokozatosan májkárosodást okozhat, a panaszok pedig javarészt már előrehaladottabb állapotban mutatkoznak. Emiatt a fertőzöttek nagy része nem is tud betegségéről.

Magyarországon nagyjából hetvenezer fő lehet érintett hepatitis C vírus-fertőzésben, de közülük körülbelül csak húszezer ember tud erről. A Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete (VIMOR) országos szűrésének célja, hogy az eddig nem felderített fertőzötteket minél hamarabb megtalálják, és még a májkárosodási stádium előtt kikezeljék betegségükből, és ezzel megakadályozzák a vírus további terjedését. Védőoltás nem létezik a Hepatitis C ellen (ellentétben más hepatitis vírusokkal), de a modern gyógyszerekkel ma már rövid idő alatt gyógyítható a betegség.

A hepatitis C fertőzés elsősorban vér útján, véres beavatkozások, tevékenységek során terjed. Emiatt gyakori a fertőzés terjedése az intravénás kábítószert használók között, de a veszélyeztetettek között vannak a nem megfelelő higiéniás körülmények között testékszert behelyeztetők, vagy a tetováltatók, az akupunktúrás kezelést igénybe vevők. Rizikót jelenthet akár a közös fogkefe használat, fogínyvérzések esetében, vagy a közös borotva használat is, de akár pedikűrösnél, manikűrösnél vagy fogászaton is el lehet kapni.

A fertőzés veszélyeztetettjei közt vannak az egészségügyben dolgozók és a büntetés-végrehajtási intézményekben tartózkodók is. A vérkészítmények ellenőrzése e vírusra 1993-ban kezdődött, ezért azoknak mindenképpen érdemes szűrésre menni, akiknek e dátum előtt volt műtétjük, vagy kaptak vért.

Az egyesület tavalyi szűrőkampányán 1200 embert vett részt a szűrésen, akik között találtak pozitív eseteket is, akik a vírus korai felfedezése miatt mára már teljesen tünetmentesek! Egy fővárosi (Lurdy Ház) és hat vidéki (Szolnok, Szombathely, Zalaegerszeg, Tatabánya, Békéscsaba, Nyíregyháza) helyszínen szeretettel várják az érdeklődőket szeptember 28-án szombaton!

Szóljon hozzá!