ZETApress

hírportál

SM Nap fotókkal

Gyógyíthatatlan SM betegek néztek szembe önmagukkal Gyulán ? tudatta B. Papp László. Mintegy kétszáz sclerosis multiplexes beteg vett részt a gyulai Országos SM Napon, ahol egy vándorkiállítás is elindult, amely bemutatja miként élnek a gyógyíthatatlan SM betegek ma Magyarországon.

? A rendszerint fiatalkorban jelentkező idegrendszeri betegség, a sclerosis multiplex gyógyszeres terápiáit tekintve nincsenek rossz helyzetben a hazai betegek, ám a gyógyszerek mellett másra is szükség van ahhoz, hogy eredményesebben feltartóztatható legyen a betegség ? mondta dr. Rajda Cecília, a Szegedi Tudományegyetem Neurológiai Klinikájának egyetemi docense. A szakorvos kiemelte, hogy a rendszeres mozgással, a gyógytornával, a rehabilitációval, a dohányzás elkerülésével, az egészséges táplálkozással és életmóddal, valamint a gyógyszerek fegyelmezett használatával a betegek is tehetnek a kezelések sikeréért.

Alapvetően azon múlik egy SM beteg sorsa, hogy az agy, illetve az idegrendszer hol és milyen mértékben károsodik. Ezen dől el, hogy valaki hosszan együtt élhet-e önállóságát megőrizve az SM-mel vagy gyors leépülés és kiszolgáltatottság fenyegeti. Amint Furcsa Józsefné, a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegek Szövetségének elnöke elmondta, mintegy nyolcezer SM beteg él idehaza. Igyekeznek minél többjüket bevonni az országszerte működő helyi klubokba, egyesületekbe, mert több programhoz és segítő szolgáltatáshoz hozzájuthat az, aki tagja a civil sorstárs-közösségnek.

Gyulán mutatták be a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány által meghirdetett Országos SM Fotópályázatra beérkezett képekből összeállított fotókiállítást is. B. Papp László programmenedzser elmondta: 42 pályázó 183 képéből válogatták ki a kiállítás anyagát. A pályázatra érkezett alkotásokon túl Zsolnai Péter fotós SM betegekről készült fotósorozatait is kiállították. A tárlat célja, hogy az érintetteket betegségük felvállalására, a társadalmat pedig szolidaritásra ösztönözze. A fotók egy vándortálat keretében eljutnak az ország más városaiba is, a tervek szerint legközelebb Szolnokon lesznek láthatók.

Szóljon hozzá!