ZETApress

hírportál

CT a város szélén

Új CT BalassagyarmatonÚj CT-t adtak át a balassagyarmati Kenessey Albert Kórházban. A 143 millió forintos, korszerű készülék üzembe helyezése jelentősen növeli a betegellátás színvonalát, a betegbiztonságot, a jobb, gyorsabb képalkotásnak köszönhetően bővülnek a diagnosztikus lehetőségek ? hangzott el az ünnepségen.

Szigeti Szabolcs, az EMMI egészségügyi gazdálkodásért és intézményfelügyeletért felelős helyettes államtitkára az egykori nógrádi megyeszékhelyen tartott átadáson szólt arról, hogy az új CT minőségi változást jelent számos ellátási terület diagnosztikájában. Kitért arra is, hogy a régió évek óta részese az egész országot érintő fejlődési folyamatnak, a balassagyarmati kórház és rendelőintézet már két uniós ciklusban is számos projekt kedvezményezettje volt az energetikától a betegbiztonságon keresztül a diagnosztikáig.

Az elmúlt években a kormány több mint 500 milliárd forintos fejlesztéseket hajtott végre a konvergenciarégiókban, amelynek eredményeként 77 kórház, 54 rendelőintézet és 104 mentőállomás újult meg, illetve 23 új rendelőintézet és 31 új mentőállomás épült. Eközben az elmúlt évtizedek legnagyobb bérfejlesztési programját indította el a kormány az egészségügyben; ennek következtében a szakdolgozók bére 2010 és 2019 között a duplájára, az orvosoké közel két és félszeresére emelkedett. A rezidenseket és a fiatal orvosokat célzó ösztöndíj-programokkal és a bérek folyamatos emelésével sikerült mérsékelni a szakemberek elvándorlását. Határozott célunk, hogy versenyképes feltételeket tudjunk biztosítani a hazai ellátórendszerben vidéken és a fővárosban egyaránt ? szögezte le a helyettes államtitkár.

Szabó Géza, a balassagyarmati kórház főigazgató-főorvosa elmondta: az új, 80 detektorsoros CT jelentősen lerövidíti a vizsgálati időt, és számos új diagnosztikus lehetőséget nyújt a klinikai szakmák és a betegek számára, emellett átlagosan 25 százalékkal kisebb az energiafelhasználása, mint a korábbi gépé. A beépített algoritmus lehetővé teszi, hogy a beteget érő sugárterhelés mintegy 75 százalékkal csökkenjen a korábbi készülékkel elvégzett vizsgálatokhoz képest, emellett azonnali képmegjelenítésre képes, szükség esetén akár 50 kép/másodperc sebességgel – mondta Szabó Géza.

Gondos Miklós, az ÁEEK főigazgatója a rendezvényen elmondta: a kormány korábban mintegy hárommilliárd forintot költött a kórház infrastruktúrájának fejlesztésére, de ez a keret nem tette lehetővé a diagnosztikai eszközök fejlesztését, amikor pedig kiderült, hogy az előző CT javítása 30-40 millió forintba kerül, az új készülékre biztosítottak 143 millió forintot.

Balla Mihály, a térség Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője kiemelte: több éves munka eredményeként került a modern diagnosztikai eszköz a kórházba, melyben nagy segítséget nyújtott a szaktárca és a kormány.

Szóljon hozzá!