ZETApress

hírportál

Orvosok a Balaton körül

Lépéselőny a rákkal szembenProsztatarákos betegeikért futották körbe a Balatont az orvosok ? tudatta B. Papp László sajtószóvivő. Kisfilmben biztatják mozgásra a prosztatarákos férfiakat. A prosztatarákos betegeknek erőt adó, mozgásra ösztönző kisfilm készült arról, hogyan futották körbe a Balatont az őket kezelő szakorvosok.

A Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának 13 orvosa egymást váltva 21 óra alatt futotta körbe a Balatont, teljesítve ezzel a 221 kilométeres távot. Teljesítményükről egy motiváló kisfilm is készült. ? Klinikai vizsgálatok mutatták ki, hogy jelentősen csökkenhet a prosztatarákos halálozás abban az esetben, ha a betegek rendszeresen mozognak ? fogalmaz a filmben dr. Riesz Péter osztályvezető főorvos. ? A sport úgy fizikailag, mint mentálisan olyan helyzetbe tudja hozni az embert, hogy eredményesebben tud küzdeni a betegség ellen. Nemcsak beszélni szeretnénk a betegeinknek arról, hogy mennyire fontos a testmozgás, hanem példát is szeretnénk mutatni ? indokolja a vállalkozást dr. Szendrői Attila, a klinika ambulanciájának vezető főorvosa, a futócsapat egyik tagja.

? Nem kell mindenkinek maratont vagy félmaratont futnia, azonban mindenkinek tenni kell valamit: mindenkinek a saját körülményeihez, saját testsúlyához, ízületeihez képest kell tennie. Kelljen fel a fotelból és mozogjon! Menjen ki a kertbe, sétáljon, gyalogoljon, kerékpározzon, menjen ki a természetbe! Nem a csúcsteljesítmény számít, hanem minden apró lépés, mert ezáltal lépéselőny nyerhető a prosztatarákkal szemben ? szögezi le a filmben prof. dr. Nyirády Péter, a klinika igazgatója. A betegeknek felhívják a figyelmüket arra is, hogy érdemes megkeresni a Gyógyulj Velünk Egyesületet és a Magyar Rákellenes Ligát, mert komoly támogatást tudnak nyújtani a gyógyuláshoz.

A kisfilm a prosztatarákos betegeket fizikai aktivitásra ösztönző, a Janssen támogatásával zajló 10 Ezer Lépés Program keretében készült. Az országos programban urológusok, onkológusok, gyógytornászok, a daganatos betegeket segítő civil szervezetek fogtak össze, hogy minél több prosztatarákkal szembesült beteget segítsenek információkkal, gyógytornával, ösztönözzenek az életminőséget és az életkilátásokat javítani képes rendszeres mozgásra.

1 hozzászólás

  1. Nagyon örülök a cikk megjelenéséhez és remélem minél több férfihoz fog eljutni! Érdemes megfogadni az itt közölteket! Gratulálunk a szerzőnek!