ZETApress

hírportál

Távszem okos-telefonon

Nagyné Benke Mónika bemutatójaA kormány elkötelezett az akadálymentesítés és a fogyatékkal élők munkához jutásának támogatásában ? hangsúlyozta Fülöp Attila, az EMMI szociális ügyekért felelős államtitkára a délelőtti XIV. kerületi sajtótájékoztatón.

A Magyar Vakok és Gyengén-látók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) Hermina úti székházában bemutatták a látássérült emberek számára ? akadálymentesen használható okos-telefonokra fejlesztett alkalmazással ? távoli segítségnyújtást végző Távszem elnevezésű szolgáltatást.

Fülöp Attila közölte, a kormány szeretné elősegíteni a fogyatékkal élők munkához való hozzáférését, mert ez az egyetlen, ami az önálló életet és döntést hosszú távon tudja segíteni. A Távszem ennek a célkitűzésnek tökéletesen megfelel, mivel megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztat és a mindennapi élethelyzetekben a növeli hozzáférést. Elmondta azt is, hogy a Széchenyi 2020 program 470 millió forinttal támogatta a kezdeményezést. Beszámolt arról, hogy 2010 és 2018 között 18-ról 48 százalékra nőtt a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása. Mintegy négymilliárd forintos támogatásból valósítanak meg hasonló programokat a fogyatékossággal élőket képviselő civil szervezetek ? jelezte.

Nagy Sándor, az MVGYOSZ elnöke a többi között arról beszélt, hogy fejleszteni kell a látássérült emberek digitális kompetenciáit, hogy életük, munkavégzésük könnyebb legyen. A Távszem projekt célja, hogy a vak és gyengén-látó emberek akadálymentesen használható mobileszközök segítségével jussanak magas színvonalú, internet-alapú segítő szolgáltatásokhoz.

Az alkalmazáson keresztül elérhető operátorok, az eszközök kamerája segítségével a látássérült felhasználó helyett látva, szóban adják át a számukra szükséges, kizárólag vizuálisan hozzáférhető információkat. Ez lehet például egy termék neve, lejárati ideje, kézírásos vagy nyomtatott szöveg. A projekt során 13 megváltozott munkaképességű embert képeztek operátorrá, az alkalmazás használatának elsajátítását 22 mentor segíti és összesen 800 látássérült kap a Távszem használatára alkalmas okos-telefont ? derült ki a tájékoztatón.

Nagyné Benke Mónika, a program szakmai vezetője a Távszem történetét is felidézve elmondta, hogy elképesztően nagy az igény az önálló életvitelt segítő, Európában is egyedülálló alkalmazás használatára. A sajtótájékoztatón bemutatták az alkalmazás működését is, amelynek során az operátor egy rövid, a telefon kamerája elé tartott szöveget olvasott fel.

Kósa Ádám, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) elnökének videóüzenetét is lejátszották az eseményen, amelyben azt is felidézte, hogy az általuk fejlesztett Kontakt nevű jelnyelvi videó-tolmácsszolgáltatást adta az ötletet a Távszem létrehozásához. ? Mától egy csodát ismét hétköznapivá fogunk tenni ? utalt az alkalmazás jelentőségére a Fidesz-KDNP EP-képviselője.

Szóljon hozzá!