ZETApress

hírportál

Csúcstechnika Pécsett

Megújult MR-berendezés szolgálja a betegellátást Pécsett. Még pontosabb MR-vizsgálatokat végez, még jobb hasi diagnosztikát kínál a legmodernebb technológiával ellátott, csúcskategóriás, 1,5 Tesla térerejű MR-berendezés a Pécsi Diagnosztikai Központban ? tudatták sajtósaik.

XXI. századi technikát kapott a Pécsi Tudományegyetem alapítványainak többségi tulajdonában lévő Pécsi Diagnosztikai Központ 1,5 Tesla térerejű MR-berendezése. Az új technológiával ellátott gép több mint két hónapja problémamentesen üzemel, a tapasztalatok alapján még pontosabb vizsgálatokhoz segíti hozzá az intézményt. Az új MR tökéletesen illeszkedik majd az intézet és az egyetemi klinikák szakmai rendszerébe, és várhatóan újabb 10 évre, remélhetően 2028-2030-ig üzembiztos, két-műszakos és ügyeleti szolgáltatást is ellátó vizsgálati működést tesz lehetővé.

? Az elmúlt 25 évben ez a kilencedik gépcsere a Pécsi Diagnosztikai Központban: a legmagasabb technikai színvonal megtartása érdekében az elmúlt években 4 CT és 5 MR berendezést cserélt az intézmény korszerűbbre, természetesen a klinikai és kutatási alkalmazási érdekeket szem előtt tartva ? avatott be a részletekbe Dóczi Tamás professzor, a Pécsi Diagnosztikai Központ ügyvezető igazgatója, a PTE Idegsebészeti Klinika egyetemi tanára.

A nagy-értékű orvos-diagnosztikai képalkotó berendezések hasznos élettartamát gyártójuk általában 10-12 évre tervezi. A beszerzéskor korszerű eszköz az élettartam első 3-5 évében frissítésekkel, kisebb-nagyobb technológiai újításokkal jó állapotban és szakmai színvonalát megtartva üzemeltethető. 5-10 éves kora között műszakilag még jó állapotúnak mondható, azonban diagnosztikai alkalmazás-fejlesztésének korlátot szab lassan elavuló és nehezen megújítható technikája. 10-12 éves korában az eszközt a gyártó rendszerint cserélni javasolja, majd 12 év felett elavulás miatt fokozatosan megszünteti annak támogatását ? magyarán nem tud szerviz anyagot, alkalmazási követést és szinten-tartást biztosítani.

? A Siemens Magnetom Avanto 1,5 T teljes test MR szkenner a világ egyik legnagyobb példányszámban telepített MR-berendezése, mely 2005-től napjainkig kitartóan jól teljesít a radiológiai-diagnosztikai alkalmazásokban. Elterjedtsége és népszerűsége kedvező paramétereinek, nagy teljesítményének és sokoldalú alkalmazhatóságának köszönhető. Gyártója az időközben fejlesztett újdonságokat, többek között a TIM 4G technikát (negyedik generációs teljes képalkotó mátrix), optikai adatátvitelt alkalmazó jelfeldolgozást és nagy elemszámú új tekercskészletet átvitte az Avanto termékkínálatba is oly módon, hogy a meglévő rendszerek helyszínen, a mágnes megtartásával megújíthatók. Ezzel egyenértékű, teljesen új 1,5T MR telepítési költségeiből 30-40% megtakarítható, az átalakítás néhány hét alatt kivitelezhető ? mesélte dr. Kövér Ferenc, az intézmény orvosigazgatója.

Az új Siemens Magnetom Avanto Fit a legújabb Siemens MR-rendszerek (Aera, Amira, Sempra, Sola) szoftverével teljesen azonos felhasználói felülettel rendelkezik, azok minden korszerű alkalmazását képes futtatni. ? A Pécsi Diagnosztikai Központ új berendezése széles körű vizsgálati lehetőségeivel és átfogó és speciális tekercskészletével továbbra is lehetséges teljes test MR leképzés, alsó végtagi MR angiográfiás vizsgálat, nyaki lágy-rész, és emlő MR ? mondta az orvosigazgató.

A gyártó hazai képviseletének és gyakorlott alvállalkozóinak segítségével, a tapasztalt helyi kivitelezők hatékony közreműködésével a teljes MR csere 20 munkanap, azaz 3 naptári két alatt valósult meg, és április közepe óta üzemszerűen működik. ? Erőteljesen javult a betegkomfort is: kényelmes, új típusú páciensasztal, fiziológiai-jel szinkronizálás, páciens-személyzet videó és hangkapcsolat, korszerű LED világítás egészíti ki a komfortos vizsgálati környezetet. A szakorvosok előzetes véleménye szerint a szöveti kontraszt, és általános képminőség határozottan javult a korábbi rendszerhez hasonlítva, azonos vizsgálati időigény mellett ? sorolta az újdonságokat Dóczi professzor.

Az intézmény MR-vizsgálati köre nem változik, az új gép jobb technikai paraméterei a korábbinál érezhetően jobb vizsgálatokat eredményeznek. A sokkal jobb technikai jellemzőkkel rendelkező MR-berendezés elsősorban a még részletgazdagabb és pontosabb hasi MR-diagnosztikához segíti hozzá a pécsi és Baranya megyei betegeket. Például hasi fájdalmak, hasi görcsök, tartósan fennálló hasmenés esetén az MR segítségével végzett kontrasztanyagos bélvizsgálat (MR enterográfia) a sokszor fájdalmas és nem veszélytelen műszeres beavatkozás nélkül tud nagyon jó tájékoztatást adni a vékonybelek, máj és eperendszer állapotáról.

Szóljon hozzá!