ZETApress

hírportál

Csőposta Győrben

ÁtadásKözel tízmilliárdos fejlesztéssel megyei kórházak központi diagnosztikai egységei újulnak meg. Elkészült a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház csőposta rendszere és patológiai osztálya, amelyet Vitályos Eszter európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár és dr. Csányi Péter, az egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkár adtak át délelőtt Győrben.

A beruházás az Állami Egészségügyi Ellátó Központ 9,81 milliárd Ft keretösszegű országos fejlesztésének része, amelynek során 37 patológiai osztály számára a szövettani vizsgálatokhoz szükséges korszerű patológiai berendezéseket szerzik be, 8 megyei kórházban korszerű, pneumatikus csőposta rendszert alakítanak ki, és már befejeződött 43 patológiai osztály, elsősorban bonctermek, kegyeleti- és kiszolgáló helyiségek felújítása.

A győrihez hasonlóan országosan 57 ÁEEK fenntartású diagnosztikus helyszín fejlesztésére kerül sor, ismertették a projekt megvalósításában közreműködő szakemberek. A diagnosztikai fejlesztés gyorsabb és pontosabb diagnózis felállítását teszi lehetővé, eredményesebbé válhat a gyógykezelés, és csökkenhetnek a diagnosztika költségei. A szövettani vizsgálatokhoz szükséges korszerű patológiai berendezések a terápia alapját képző szövettani diagnózis minőségét biztosítják.

Nyolc megyei kórházban (a most átadott győri mellett Kaposváron, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Szolnokon, Veszprémben és Zalaegerszegen) korszerű, pneumatikus csőposta rendszert alakítanak ki, amelyek a kórház épületein belül a különböző osztályok és a központi laboratórium között teremtenek összeköttetést, és az anyagok gyors, gazdaságos és megbízható szállítására nyújtanak optimális logisztikai megoldást. A korszerű kórházi mintaszállítás megteremtésével jelentős munkaidő és költség megtakarítás érhető el.

ÁtvágásMegújult 43 patológiai osztály boncterme, kegyeleti- és kiszolgáló helyisége, melyekben a hozzátartozók méltó kegyeleti környezetben vehetnek búcsút az elhunytaktól, ugyanakkor a szakszemélyzet számára is jobb munkakörülményeket biztosítanak. A diagnosztikai munkafolyamatok támogatását szolgálja a patológiai informatikai rendszer fejlesztése és az informatikai eszközök beszerzése országosan 40 helyszínre.

Az eredményesebb gyógykezelés és a költséghatékony diagnosztika érdekében korszerű labordiagnosztikai módszertan kidolgozása és laboratóriumi konzulens képzés is történik. A fejlesztés az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programban: EFOP-2.2.0-16-2016-00007 Diagnosztikai és orvosi laboratóriumi hálózat infrastrukturális feltételeinek javítása című kiemelt projekt keretei között, a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

Szóljon hozzá!