ZETApress

hírportál

Csúcstechnika Hegyvidéken

Mesterséges intelligenciával felszerelt MR készüléket adtak át a Városmajorban. Csúcskategóriájú, mesterséges intelligenciával felszerelt készülékkel vizsgálják mostantól a betegeket a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán. Az eszközt sajtótájékoztató keretében adták át a Határőr út 18-ban.

A Siemens MAGNETOM Aera készüléknél a legmodernebb technika felgyorsítja az adatgyűjtést, emiatt a mérések és az egész vizsgálati idő rövidül, továbbá lehetővé válik olyan ritmuszavaros betegek vizsgálata is, akiknél erre eddig nem volt lehetőség.

Prof. dr. Horváth Ildikó, az EMMI egészségügyért felelős államtitkára gratulált a saját forrásokból megvalósult beszerzéshez. Hangsúlyozta, hogy a Semmelweis Egyetem nemcsak Magyarország, hanem Közép-Kelet-Európa meghatározó egészségügyi intézménye, amely csúcsellátóként a magyar lakosság számára kiemelkedő ellátást biztosít. Ezt a tevékenységet támogatja a kormány a Semmelweis XXI. fejlesztési projekttel – emlékeztetett az államtitkár. Kiemelte, hogy a Szent Rókus Kórház integrációja és oktató kórházzá válása, valamint a Kútvölgyi Klinikai Tömb szervezeti egységei és a Pulmonológiai Klinika átköltözése az SE Üllői úti vonzáskörzetében található telephelyeire segítik az egyetem campusosodását Pesten. Reményét fejezte ki, hogy az együttműködés a Siemensszel az oktatást, kutatást, betegellátást és innovációt is szolgálni fogja.

Az ország és Közép-Európa legnagyobb, magas progresszivitású kardiológiai központjában mindenfajta szív- és érgyógyászati műtétet el tudunk végezni – mondta prof. dr. Merkely Béla rektor hozzátéve: ehhez a megfelelő diagnosztika is elengedhetetlen, a klinikán évente kétezer szív MR vizsgálatot végeznek el. A most vásárolt készüléknél mesterséges intelligencia segíti a vizsgálatok tervezését, a legmodernebb technika felgyorsítja az adatgyűjtést, emiatt a mérések és az egész vizsgálati idő rövidül, ráadásul a gép a használat során egyre jobb lesz az adatok begyűjtésének köszönhetően – ismertette a berendezés tulajdonságait a rektor. Hozzátette, hogy az eszközzel lehetővé válik olyan ritmuszavaros betegek vizsgálata is, akiknél erre eddig nem volt lehetőség. A klinikán rendelkezésre álló speciális lélegeztetőgép- és monitorrendszernek köszönhetően az altatásban lévő vagy újraélesztésen átesett betegek, továbbá csecsemők, illetve fogyatékkal élők vizsgálatát is el lehet végezni a készülékkel. Egy kiegészítő audiovizuális rendszernek köszönhetően pedig a gyerekek rajzfilmet nézhetnek, vagy zenét hallgathatnak vizsgálat közben – sorolta a rektor.

Az új MR berendezésnek az oktatásban, az orvostan-hallgatók és asszisztensek képzésében is fontos szerep jut, emellett például a Nemzeti Szívprogram keretében futó kutatásokhoz is használni fogják. A rektor hozzátette, hogy a Siemensszel közösen olyan eszközöket kívánnak fejleszteni a továbbiakban, amelyek például katéteres műtétek elvégzéséhez is alkalmasak. A Semmelweis Egyetem saját forrásból – a 2018-as központi Fejlesztési Alap, valamint a Nemzeti Szívprogram pénzügyi forrásai terhére – biztosította a csúcskategóriájú Siemens MR berendezést.

A MAGNETOM Aera 1,5T fejlesztése során a Siemens Healthineers szakemberei kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy a beteg a lehető legkomfortosabban érezze magát vizsgálat közben. Éppen ezért a gép nagyobb, 70 cm átmérőjű, rövid vizsgálóalagúttal rendelkezik, mely csökkenti a vizsgált személy bezártság érzetét – ismertette Oroszné Vincze Rita, a Siemens Healthcare Kft. ügyvezető igazgatója. A szakorvosok munkájának elősegítése érdekében a Siemens mérnökei további innovatív funkciókkal bővítették a gépet, mint például a vizsgálói helyiségből kitolható és állítható magasságú betegvizsgálói asztal, vagy a betegmonitorozó kamera – tette hozzá. Az orvosi képalkotási technológia piacvezető szereplőjeként a Siemens Healthineers számára fontos az innováció, ezért Magyarországon meghatározó bázissal rendelkezik a cég CT-MR diagnosztika terén, melyet képzett mérnöki gárda szolgál ki – mondta az ügyvezető igazgatónő.

Az eseményen a felek egy hosszú távú tudományos együttműködésről szóló szándéknyilatkozatot is aláírtak. Az együttműködésről szólva az igazgatónő elmondta, hogy a közös munka lehetőséget teremt arra, hogy új cardiovascularis beavatkozásokat tudjanak a gyakorlatba ültetni, és olyan új eljárásokat fejlesszenek, amelyeket nemzetközi viszonylatban is használhatnak majd az egészségügyben.

A Siemens Healthineers magyarországi tevékenységét a Siemens Healthcare Kft. látja el. A Siemens Healthineers a Siemens AG önálló egészségügyi üzletága, amely az egészségügyi szolgáltatók számára világszerte lehetővé teszi az értéknövelést azáltal, hogy támogatja őket a terjedő precíziós orvoslás, az átalakuló betegellátás, a javuló páciens körülmények és a digitalizálódó egészségügy felé vezető úton.

Az egészségügyi technológia terén vezetőnek számító Siemens Healthineers folyamatosan megújítja termék- és szolgáltatás portfólióját a diagnosztikai és terápiás képalkotás fő területein, valamint a labordiagnosztikában és a molekuláris gyógyászatban. Továbbá aktívan fejleszti digitális egészségügyi és vállalati szolgáltatásait. A 2018. szeptember 30-án véget ért tavalyi pénzügyi évben a Siemens Healthineers 13,4 milliárd eurós bevételt és 2,3 milliárd eurós nyereséget termelt. A vállalat világszerte csaknem ötvenezer alkalmazottat foglalkoztat.

Szóljon hozzá!