ZETApress

hírportál

Gyógyulás lóháton

Idén is lesznek intenzív komplex terápiás nyári táborok Fóton, a MOL Alapítvány Gyermekgyógyító Program támogatásával ? tudatta Pethő Zsófia, az NGYSZ sajtóreferense.

A Magyar Lovasterápia Szövetség idén nyáron is szervez táborokat a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás és Oktató Központjának foglalkozásaira járó gyerekeknek, hogy az iskolai szünet idején is találkozhassanak kedvenc lovaikkal, és játékos fejlesztő foglalkozásokon vehessenek részt. A táborok a MOL Alapítvány Gyermekgyógyító Program támogatásával valósulnak meg. A programra olyan gyerekek jelentkezhettek, akik év közben is jártak terápiás foglalkozásokra. Mivel a táborok létszáma betelt, a szervezők erre az évre már nem tudnak jelentkezőket fogadni.

A Magyar Lovasterápia Szövetség közel 20 éve folytat gyógyító-rehabilitáló céllal lovasterápiát. A táborokat korosztályos bontásban a résztvevők képességeinek és problémáinak megfelelő tematikával tervezzük. A programban részt vesznek különböző pszichés zavarral küzdő, valamint tanulásban akadályozott, értelmileg akadályozott, autizmussal élő, valamint halmozottan sérült gyermekek. Munkánk során a gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna, a pszichológiai lovasterápia, valamint a hippoterápia módszertanát használjuk. A kiegészítő terápiás foglalkozásokhoz külsős terapeuták (szomatopedagógus, hidroterapeuta, fejlesztő pedagógus, gyógytornász, logopédus) segítségét vesszük igénybe. A lovasterápiát más élményterápiás eszközökkel kiegészítve használjuk. Minden tábort egy-egy vezérfonalra fűzünk fel.

Az első tábor június 17-től 21-ig lesz látássérült gyerekek számára. A program mottója: Cirkuszvarázs. Az utolsó napra a gyerekek egy cirkuszi előadást mutatnak be, erre készülnek fel hét közben, egyénileg vagy csapatokban. A lovasfoglalkozások között szerepel lóidomítás, zsonglőrködés lóháton, lovasakrobatika, bohócszámok lóval, stb. Ló nélkül gyakorolják a légtornát, kötéltáncot és egyéb egyensúlyozó játékokat, erőművészetet, bűvészkedést, stb.

A második tábor július 1-eje és 5-e között lesz magatartásproblémás, szorongó, érzelmi és indulati zavarokkal küzdő gyermekeknek, mottója: Bátorság tábor. Célunk, hogy a táborban biztonságos és kontrollált környezetben állítsuk a gyermekeket olyan teljesíthető kihívások elé, melyek révén önbizalmuk, önértékelésük nő, átélhetik a kompetencia-érzést, és énképük pozitívabbá válik. A tábor során a gyerekeknek számos kalandot, próbát kell teljesíteni, akár lovakkal vagy azok nélkül. A részt vevő gyerekek minden sikeresen teljesített feladatért jutalmat kapnak, és természetesen értékeljük azt is, ki hogyan teljesített a hét folyamán. A gyerekeknek lehetőségük lesz az egyéni vetélkedésre, de közösen, csapatokban történő megmérettetésre is. Ebbe a táborba is meghívunk olyan külsős szakembereket, akik segítenek sok mozgásos feladat és vetélkedő lebonyolításában.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=5VapWAbSxcQ&t=46s[/youtube]

A harmadik táborba pszichés zavarokkal küzdő kamaszokat várunk, július 8-tól 12-ig. Mottója: Ismerd meg a környezetedet! Környezetünk megismerése, a természet, az állatok és növények védelme kiemelt jelentőségű napjainkban. Fontosnak tartjuk a hozzánk járó sérült, problémás gyerekek környezettudatos nevelését. A Fóti Lovasterápiás Központ területén pár évvel ezelőtt kialakítottuk az Élhető Jövő Parkot. A projekt keretében korszerűsítettük az épületeinket komplex hőszigetelést kaptak, kicseréltük az ablakokat, korszerűsítettük fűtő-hűtő rendszereinket. Épületeinkre napelemek, napkollektorok kerültek fel, van egy szélturbinánk és egy patakra épített törpe vízi-erőművünk, melyek biztosítják a lovasterápiás központ áram- és meleg víz-ellátását, valamint a fűtését és hűtését. Az Élhető Jövő Park betekintést ad a gyerekeknek a megújuló energiák használatába, de a tábor programját kibővítjük a Lovasterápiás Központ növényeinek, állatainak megismerésével, védelmével és gondozásával is.

A negyedik tábor tanulásban és értelmileg akadályozott gyermekeknek szól, július 15-től 19-ig. Mottója: Lóháton az iskolába. A tábor legfőbb célja, hogy komplex módon segítse, támogassa a lovasterápiára járó gyermekeket az iskolára való felkészülésben. Ezért célirányosan a tanuláshoz, iskolai élethez szükséges képességeket szeretnénk kiemelten fejleszteni a lovaglás és a lóval való tevékenységeken keresztül, de a program megvalósításához segítségül hívunk fejlesztőpedagógus, logopédus, pszichológus, gyógytornász és szomatopedagógus szakembereket is.

Az utolsó táborba óvodás és kisiskolás korú, tanulásban és értelmileg akadályozott, autizmussal élő, érzékszervi fogyatékos és mozgássérült gyermekeket várunk július 22-től 26-ig. Mottója: Mese, mese mátka ? Mátyás király meséi. A mese kiemelkedő jelentőségű a gyerekek képzeletvilágának működésében, ismereteket, bölcsességeket és tanulságokat közvetít. Sokszor serkenti a gyerekeket arra, hogy belehelyezkedjenek egy történetbe és maguk is a főszereplőivé váljanak. A tábor programjához a népmesék közül Mátyás király meséit választottuk, azért is, mert ezekben a mesékben Mátyás mindig igazságos, humoros és találékony, és mert számos mesében megjelenik szereplőként a ló figurája is. A hét folyamán minden nap egy-egy mesét dolgozunk fel különböző módokon: lovas helyzetekben, rajzos-grafikus, dramatizált formában, de lesz önálló mesealkotás is. Reméljük, hogy idén is olyan felejthetetlen élményekkel távoznak a gyerekek a táborokból, mint a korábbi években!

Szóljon hozzá!