ZETApress

hírportál

Lakhatást, ne zaklatást!

Az Alkotmánybíróságnak egy szabálysértési rendelkezésről kellett döntenie. A döntés tétje a fedél nélkül élő emberek hatósági üldözése volt. A normakontroll eljárás azonban nem mutatott elég bátorságot, igazságérzetet és jogérzéket ahhoz, hogy érvényt szerezzenek a jogállamiság követelményeinek.

A döntés szembe megy a korábban hozott alkotmánybírósági döntésekkel, A Város Mindenkié csoport ezért tüntetést szervez az Alkotmánybíróság Donáti utcai épülete elé 18 órától 19:30-ig. Felszólalók: Erdős Virág; Az AVM és az Utcajogász képviselői; valamint a fő-polgármesteri előválasztás jelöltjei: Kálmán Olga (Demokratikus Koalíció), Karácsony Gergely (MSZP ? Párbeszéd) és Kerpel-Fronius Gábor (Momentum) ? tudtuk meg sajtósaiktól.

2018. októberben életbe lépett az új, a közterületi hajléktalanságot minden eddiginél jobban sújtó szabálysértési törvényi, ami után rendőri razziák keretében elüldözték a hajléktalan embereket a frekventált városi helyekről. Több hajléktalan embert előállítottak és fogdába zártak, majd pénzbírságra ítéltek, figyelmeztettek. A kormány 2018-ban nem csak az Alaptörvénybe foglalta a hajléktalan emberek üldözését, de a rendszerváltás óta példátlan rendőri zaklatásnak is tette ki a hajléktalanságban élőket.

Korábban Pécsett, Kaposváron és Székesfehérváron is felmentő ítéletet hozott a bíróság az eljárás alá vont hajléktalan emberek ellen, továbbá a kaposvári és a székesfehérvári bíróság is kezdeményezte az Alkotmánybíróság egyedi normakontroll eljárását, mivel meglátásuk szerint a hajléktalan emberek büntető jogszabály több ponton is ellentétes az Alaptörvénnyel.

Dr. Balsai István, dr. Dienes-Oehm Egon, dr. Horváth Attila, dr. Juhász Imre, dr. Pokol Béla, dr. Salamon László, dr. Szabó Marcel, dr. Szívós Mária és dr. Varga Zs. András többségi döntésének értelmében tehát gyakorlatilag a túlzsúfolt, élősködőktől fertőzött tömegszálló jelenti a megoldást. Avagy a börtön. Mindez, a megfogalmazás szerint: egy hűség, a hit és szeretet alapján álló társadalomban.

Ez, egyebek között, szembe megy azzal a saját, korábbi határozatukkal, miszerint a hajléktalanság szociális probléma, amit az államnak a szociális igazgatás, a szociális ellátás eszközeivel és nem büntetéssel kell kezelnie. Emiatt a döntés elfogadhatatlan. Nem elfogadható, hogy megfelel a jogállamiság követelményének a jelenlegi szabályozás. Hiszen ez nem zárja ki egyértelműen azt az önkényes jogalkalmazást, hogy a rendőrök egy fedél nélkül élő embert néhány órán belül háromszor felszólítsanak, majd ha negyedszerre is ott találják, akár még ugyanazon a napon rögtön őrizetbe is vegyék. A Város Mindenkié csoport ezért arra hívják fel a figyelmet, hogy a hajléktalanság oka a megfizethető lakhatás hiánya, amelyre a megoldás a hajléktalan emberek zaklatása helyett a kilakoltatások megakadályozása és a megfelelő lakáspolitika lenne, ami mindenkinek biztonságos és megfizethető lakhatást biztosít.

Szóljon hozzá!