ZETApress

hírportál

Hajókatasztrófa a Dunán

Közös sajtótájékoztatón számolt be a tegnap esti hajókatasztrófa körülményeiről, majd az azt követő kutatási, mentési tevékenységről dr. Pál Adrián rendőr ezredes, a BRFK bűnügyi főkapitány-helyettese és Palotai Zsolt Gábor tűzoltó ezredes, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgató-helyettese. Emlékfotóink Vigh Alex felvételei.

A bűnügyi helyettes elmondta, hogy a két hajó május 29-én szerdán 21 óra 05 perckor hegymenetben ütközött össze a Margit híd pillére alatt, ám az első segélyhívás csak 10 perccel később érkezett a tevékenységirányító központba. A mentési munkálatokban a rendőrség mellett részt vettek a Katasztrófavédelem, az Országos Mentőszolgálat, a Terrorelhárítási Központ, a Magyar Honvédség, az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a Polgárőrség, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat munkatársai és önkéntes tűzoltók, ám a túlélőket a közelben tartózkodó hajók személyzete mentette ki, még a hivatásosok kiétkezése előtt.

Az ütközést követően elsüllyedt Hableány hajón a hatóságok rendelkezésére álló utaslista szerint összesen 35 fő tartózkodott: 2 fő magyar állampolgár ? a hajó személyzete ?, valamint 33 dél-koreai állampolgár, melyből 31 utas és 2 idegenvezető volt. A 7 másodperc alatt elsüllyedt hajón 22 nő, egy 6 éves gyermek és 12 férfi utazott. A dél-koreai turisták esti sétahajózáson vettek részt a Duna budapesti szakaszán az idegenvezetőikkel, a 6 országot ? köztük Magyarországot ? érintő körutazásuk sajnos utolsó programjaként.

A balesetet követően a mentésben résztvevők a kimentett 7 főt könnyű sérüléssel 3 különböző kórházba szállítottak, ahonnan négyüket már ki is engedték. További 7 személy holttestét találták meg, valamennyien dél-koreai állampolgárok. A legtávolabbi vízi-hullát a Lágymányosi hídtól 3 km-re délre emelték ki. A további 21 eltűntként kezelt személy keresése a társszervekkel közösen Budapesten és Budapesttől délre, hazánk teljes dunai szakaszán jelenleg is tart, de már a szerbekkel is felvettük a kapcsolatot.

A 70 éves Hableánnyal ütköző nagytestű Viking Sigyn luxushajó svájci zászló alatt, tapasztalt ukrán kapitány irányításával hajózott és 180 fő volt a fedélzetén. Mindannyiukat tanúként hallgatták ki az éjszaka folyamán. Több helyszínen a bűnügyi szemle jelenleg is folyamatban van, a baleset körülményeit a BRFK büntetőeljárás keretében ? szakértők bevonásával ? vizsgálja. Az ezredes kérte, hogy aki látta a balesetet, arról felvételt készített vagy érdemi információval rendelkezik, mielőbb jelentkezzen a rendőrségen!

A fővárosi katasztrófavédelmi igazgatóhelyettes elmondta, hogy a mentést és keresést a Duna magas vízállása, erős sodrása, a sötétség, továbbá a szakadó eső is nehezítette. Az elsüllyedt hajót a katasztrófavédelem szolárja megtalálta, jelenleg a kiemelés előkészítésén dolgoznak. A Magyar Honvédség hadihajós ezrede egy ponton-hídelemet juttatott hajóbaleset helyszínén a Margit híd közelébe, de a búvárok még nem tudtak róla vízbe merülni. Elképzelhető, hogy a roncsban is találnak majd halottakat! A mentésben közreműködő szervezetek nevében mindkét ezredes együttérzését és részvétét fejezte ki a tragédiában érintetteknek és hozzátartozóiknak. Külön kiemelték és megköszönték a nagyszámú civil közreműködő segítségét.

1 hozzászólás

  1. A Fővárosi Törvényszék ma délután elrendelte a 64 éves ukrán hajóskapitány egy hónapos letartóztatását. A bíróság azt is megállapította, hogy a gyanúsított – a végzés véglegessé válását követően – 15 millió forint óvadék letétele esetén Budapest területén nyomkövető eszköz alkalmazása mellett bűnügyi felügyeletbe kerülhet.