ZETApress

hírportál

Jogos védelem Rákospalotán

A kiszemelt autóÉpp egy hete szökött meg egy rab a Fővárosi Törvényszék I. emeleti tárgyalóterméből. Az ítélethirdetés utáni bilincseléskor rátámadt a bv-őrre, elvette annak szolgálati lőfegyverét, majd lerohant a földszintre, s túszul ejtette a törvényszék biztonsági őrét és fegyverrel kényszerítette, hogy menjen vele az utcára.

Az egyik közeli utcasarkon a fegyveres rab egy leállított személyautóba szállt, melynek 63 éves sofőrjét a fejéhez szorított pisztollyal kényszerítette a környék mielőbbi elhagyására. El is jutottak így Rákospalotára, miközben az időközben riadóztatott rendőrök a Hungária körútnál felismerték és onnan üldözték őket.

A XV. kerületi Szentmihályi és Nyírpalota utak kereszteződésében összetorlódott a kocsisor, így a szökött rab az autót hátrahagyva egyedül menekült, s állítótag több lövés is leadott, de erre még visszatérünk!!! A közelben egy másik autóba akart beszállni, melynek sofőrje ellenállt, dulakodni kezdett a támadóval. Földharc kezdődött a kellő távolságot tartó tétlenül álldogáló rendőrök előtt, akik nem mertek-akartak közbeavatkozni! Végül a szökevény talpra áll, tovább futott, de a rendőrök több lövéssel leterítették. Hét golyó találta el, de azóta már túl van az életveszélyen.

Hétfőn az elfogásban részt vevő rendőröket és a túszul ejtett biztonsági őrt is kitüntették, az autósnak viszont meg sem köszönték a segítséget. Azt mondták, hogy helytelenül viselkedett, mert egy túsznak mindig együtt kell működnie túsztartójával, pedig itt pont nem erről volt szó! A rabbal szembeszálló autós jogos védelmi helyzetben cselekedett, mert saját magát, hozzátartozóit és a jelentős értéket képviselő autóját védte. Nem egy túszejtővel hadakozott, hanem egy fegyveres támadóval, hiszen az előzményekről nem tudhatott, a szökött rab viszont addigra előbb a törvényszék biztonsági őrét, majd a 63 éves első sofőrt is elengedte, így feléje csak egyedül, nélkülük futott. Az autós HŐS volt, csak ezt a rendőrök a mundér védelmében nem hajlandók elismerni!

Mára az is kiderült, hogy egy lövedék nélküli pisztolyt vett el a rab, mert őrének állítólag sikerült a tárat időben kivenni, de ezt fegyverkezelői vizsgám birtokában nehezen tudom elképzelni. Ezt inkább felesleges álhírkeltésnek érzem, amely arra jó, hogy a rendőrellenes hangulatot fokozza. Vagy lehet, hogy az őr már eleve töltetlen marok-lőfegyverrel végezte a fogolykísérést, de erről az üldözőket épp azért nem értesítették, hogy legyen jogalapjuk lelőni a fegyveres bűnözőt?

Szóljon hozzá!