ZETApress

hírportál

Hegyvidéki Pánikgomb

Makai ViktóriaA közelgő futószezonra tekintettel ingyenes önvédelmi oktatást szerveztek nőknek Budapest XII. kerületében ? jelentették be délelőtt a Csörsz utcai MOM Sport Uszoda és Sportközpont földszinti Balett-termében.

Az EMMI, a Hegyvidéki Önkormányzat és a MOM Sport támogatásával 3 alkalmas, februári vasárnapokon tartandó önvédelmi oktatáson vehetnek részt az érdeklődők. A részvétel a Hegyvidéken élőknek ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A nagy érdeklődésre való tekintettel a kerületen kívülieket egyelőre nem tudják fogadni. A kezdeményezést egy tavaly nagy sajtóvisszhangot kapott eset kapcsán indították, amikor egy ultrafutónőt ért támadás.

Buranits Ildikó, a MOM Sport ügyvezető igazgatója elmondta: nagyon fontosnak tartja, hogy a nők és férfiak, gyermekek és idősek rendelkezzenek önvédelmi ismeretekkel. Tegnap lezajlott az első önvédelmi oktatás, telt-házzal. A további időpontok: február 17-e és 24-e vasárnap 12 és 14 óra között.

Sárfalvi Péter, az EMMI sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára kiemelte: mindenkit sokkolt a tavaly októberi hír, miszerint a magyar bajnok Makai Viktóriát megtámadták. Azt mondta, mind az önvédelmi oktatás, mind az applikáció óriási segítség lehet a magányosan sportolóknak. Reményét fejezte ki, hogy a kezdeményezés országos szintűvé fejlődik majd!

A sajtótájékoztatón az Önkormányzat által fejlesztett Pánikgomb nevű applikációt is bemutatták, az ötlet amerikai példából született. Az ingyenesen letölthető okos-telefonos alkalmazás segítségével két gombnyomással tárcsázható a Hegyvidéki Rendészet segélyhívó száma, miközben az alkalmazás automatikusan megküldi a bejelentő aktuális tartózkodási helyének címét és GPS-pozícióját a rendészet, valamint a hívó által korábban beállított emberek számára. További információk idekattintva olvashatók.

Váczi János (Fidesz-KDNP) alpolgármester azt mondta, a XII. kerület sportos kerület, itt nagyon népszerű a futás, a Városmajorban, a Gesztenyéskertben és a Normafánál is van futókör, s ez utóbbit intelligens lámparendszerrel láttak el. Biztonságos is a kerület, nagyon jó a kapcsolatuk a helyi rendőrséggel, van külön rendészetük, polgárőreik. Az emberek még nagyobb biztonsága érdekében fejlesztették ki a mobiltelefonos alkalmazást, amelyet a XII. kerület területén bárki használhat vészhelyzet esetén. Kérdésemre hozzátette, hogy a mobiltelefonos vészjelzés és a GPS-pozíció a kerületen kívülről is befut a rendészetükre, akik ilyenkor az illetékes rendőr-kapitányság segítségét kérik.

Mezei György muay thai/thaibox szakoktató, kickbox sportedző arról beszélt: olyan önvédelmi programot állítottak össze, amellyel a szabadban sportoló nők nagyobb eséllyel háríthatnak el egy esetleges támadást. Oktatótársa: Topánka Szilárd Krav Maga Lobal Civil instruktor, kickbox sportedző mindjárt tartott is egy bemutatót. Többször megtámadta küzdőtársát, Mayer Zsófiát, de az ifjú hölgy mindig megvédte magát.

Szóljon hozzá!