ZETApress

hírportál

Biztonságos weboldalt!

Biztonságos weboldalManapság sokszor hallunk, olvasunk az online ránk leselkedő veszélyekről, és ennek hatására próbáljuk óvni személyes adatainkat, amennyire csak lehet. A Rackhost Zrt. bemutat most pár intő jelet, mely arra utalhat, hogy nem biztonságos weboldalon járunk. Forrás: Pixabay.

Bizonyára mi is gyakran szörfözünk az interneten és ennek eredményeként általunk eddig még ismeretlen oldalakon kötünk ki, akár nap mint nap. A meglátogatott weboldal biztonsága különösképp fontos, ha webáruházról van szó és valamely termékért vagy szolgáltatásért online kell fizetnünk. Viszont az is elég, ha regisztrálnunk kell, vagy bármilyen személyes adatot megadnunk, hiszen veszélynek lehetünk kitéve, ha nem vagyunk kellőképpen körültekintőek. Hogyan bizonyosodjunk meg róla, hogy egy weboldal biztonságos? Mutatunk néhány tényezőt, melyeket nem árt szem előtt tartani!

Figyelmeztetések

Ha a kereső vagy a böngésző figyelmeztet minket, hogy veszélyes vagy megtévesztő honlapot készülünk meglátogatni, és nem vagyunk teljesen meggyőződve annak biztonságáról, akkor inkább ne kattintsunk! Ez természetesen nem jelenti azt, hogy az oldal üzemeltetőivel van gond, rajtuk kívül álló okok miatt is feltörhették a honlapot. Próbáljunk meg később visszalátogatni!

Nem biztonságos jelzés

Egyes böngészők nem biztonságosnak jelölnek meg olyan oldalakat, melyek nem rendelkeznek SSL tanúsítvánnyal, azaz https helyett http protokollt használnak. Ez sem jelent feltétlenül veszélyt, de nem árt elővigyázatosnak lenni.

Kapcsolati adatok

A bizalmat csökkenti, ha nincs az oldalon feltüntetve se fizikai cím, se kapcsolati adatok. Ha nincs is konkrét irodája vagy üzlete a vállalkozásnak, mert teljesen az online térben tevékenykedik, akkor is kell, hogy legyen telephelye, és ezt is meg kellene adni. Az email cím és a telefonszám pedig természetesen a kapcsolatfelvétel szempontjából lenne fontos. Ha bármilyen problémánk van, jól jön, ha tudunk kihez fordulni és egy élő emberrel kommunikálni. Amennyiben kapcsolati adatok nélküli weboldallal találkozunk, ne feltétlenül bízzunk meg benne!

Vélemények

A vélemények alapján könnyű leinformálni a honlapokat, feltéve, ha vannak és ezek valódiak. Az értékelések hiányát könnyedén észrevesszük, de az is gyanús lehet, ha magyar oldal esetén csupán külföldi véleményeket találunk, azokat viszont nagy számban, vagy a sok jó értékelés mellé szöveges véleményeket nem írnak, csak esetleg egyszavas, automatizáltnak tűnő kommenteket.

Fizetés

Amennyiben a fizetési lehetőségek között nem találjuk meg a nagy szolgáltatókat, mint a PayPal vagy társai, és valami gyanús a rendszerben, akkor inkább ne vásároljunk, ha mégis, akkor pedig válasszuk az utánvétes opciót, amennyiben lehetséges!

Megfordítva a helyzetet, ha nem látogatóként vagyunk jelen az interneten, hanem saját honlapot üzemeltetünk, akkor mindenképpen figyeljünk az oldalunk biztonságára! Továbbá a fent felsoroltakat is tartsuk szem előtt, hogy a mi weboldalunkat biztonságosnak tekintsék a látogatók. Persze vannak olyan tényezők, melyek felett nincs teljes uralmunk, de a kapcsolati adatok megadása, vagy az SSL tanúsítvány használata meglehetősen egyszerűen kivitelezhető, mégis nagyon sokat jelent az első benyomás kialakulásakor.

Szóljon hozzá!