ZETApress

hírportál

Haver Klub a képernyőn

Fiatal, népszerű véleményvezérekkel, vadonatúj klipben és iskolai tananyagban hirdeti a Cartoon Network idén: Aki ver, az nem haver! A népszerű gyerekcsatorna idén 4. alkalommal indít kampányt a bullying ellen. A kampány ? szakmai partnerek bevonásával ? elsősorban az iskola falain belüli erőszak visszaszorítását célozza.

A Cartoon Network csatorna a Kék Vonal Gyerekkrízis Alapítvánnyal és az Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesületével (OFOE) karöltve idén is folytatja Aki ver, az nem haver! című figyelemfelkeltő kampányát a bullying, azaz a gyerekek online és fizikai térben elkövetett bántalmazása ellen az iskolák, a média, valamint népszerű kampány-nagykövetek bevonásával ? tudtuk meg a mai sajtóreggelin a Múzeum utcai Muzikum Klubban. Tavaly őszi kampányukról idekattintva olvashatunk.

A kampány részeként mától egy hónapon keresztül látható a vadonatúj Aki ver, az nem haver! című kampányfilm a Cartoon Network csatornán. A film szereplői és egyben a kampány nagykövetei olyan, a gyerekek számára is hiteles véleményvezérek, mint DABLTY Trunk Tomi sneakerhead, vlogger, közösségi média véleményvezér és Bánki Beni slammer, versmondó, közösségi média véleményvezér ? utóbbi egyben szövegírója is az újszerű, mozgalmas klip jellegű filmnek, amelyben egy iskolai kosárlabda csapat tagjai bántalmaznak egy csapattársukat online és élőben.

A csatorna megbízásából készült tavalyi kutatás szerint a bullying, azaz a gyerekek egymás közötti bántalmazása az esetek kilencven százalékában az iskola fala közt zajlik vagy onnan indul és esetenként az online térben folytatódik, ezért a szervezők idén az iskolai szemléletváltást, illetve a pedagógusok és rajtuk keresztül az iskolások edukációját tűzték ki célul. A Cartoon Network elismert szakértők bevonásával átfogó tanóra-vázlatokat fejlesztett a 6-12 éves korosztály számára, amelyek segítségével a tanárok közérthető, játékos, ugyanakkor informatív formában taníthatják a gyerekeket a szolidáris, baráti, toleráns viselkedés alapjaira, az internetes viselkedés etikettjére. A tananyag az Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete ajánlásával és segítségével több ezer pedagógushoz jut el elektronikus formában, valamint különböző szakmai fórumokon, konferenciákon. Az elkészült tanóra-vázlatok bárki számára, ingyenesen hozzáférhetők a Cartoon Network Aki ver, az nem haver oldalán is.

? A gyerekek közti bántalmazás nem újkeletű dolog, gyerekközösségekben mindig is jelen volt, jelen lesz, a világirodalom számos alapműve és egyre több alkotás, sajtóhír szól arról, hogy a gyerekközösségek tagjai kiközösítik, piszkálják, csúfolják egymást. Tavalyi, IPSOS- kutatásunk szomorú eredménye arra hívta fel a figyelmet, hogy a probléma égető, nem lehet róla eleget beszélni. Számunkra, akik egy elismert és népszerű gyerekcsatorna vagyunk, erre két lehetőségünk van: figyelemfelhívó szpotokat gyártani és sugározni, amely több millió gyerekhez, szülőhöz, nappaliba jut el a képernyőn keresztül, valamint a témában kompetens szakértő partnerek bevonásával eljutni a gyerekvilág azon színterére, ahová egyébként nem, azaz az iskolákba ? mondta el az angliai születésű, de magyar szülőktől származó Nicolette Ehrlich, a Cartoon Network közép- és kelet-európai marketing- és PR-menedzsere, aki kétéves kisfiát is magyarul tanítja.

Bánki Beni kampánynagykövet, slammer, előadó, közösségi média véleményvezér nem tudott eljönni. ? Több online platformon is aktív vagyok, ahol fiatalok tízezrei követik a tevékenységemet. Úgy érzem, hogy az így szerzett népszerűségemet nem öncélúan kell használni, hanem fontos dolgokra felhívni általa a figyelmet. Ezért felelősséget kell vállalnom, hiszen az online bullying elsősorban az én generációmat érinti. Naponta találkozom én is ezzel a jelenséggel, és úgy kezelem, hogy vagy egyáltalán nem reagálok a negatív megnyilvánulásokra vagy pozitív választ adok, ami kizökkenti a zaklatót a komfortzónájából. A név és arc nélküli trollokat nem szabad etetni, ha viszont építő jellegű kritikát fogalmaznak meg velem szemben, akkor azt megfontolom a fejlődésem érdekében és megköszönöm a segítő szándékot. A bántalmazás semmilyen körülmények közt nem elfogadható, de a téma olyan összetett, hogy széles társadalmi összefogásra van szükség a mentálhigiénés szakemberektől kezdve a korosztályommal legszorosabb kapcsolatban lévő influencerekig, és azt a gyerekeknek is tudniuk kell, hogy a problémájukkal nincsenek egyedül, ha baj van ? hallottuk videó-üzenetében.

? Tapasztalataink szerint a kortárs bántalmazás problémaköre minden iskolában jelen van, melynek során az áldozatok és bántalmazók mellett, a szemlélődő gyerekek is kulcsszereplők. A 116 111 Lelkisegély vonalra érkező megkeresésekből úgy látjuk, hogy nemcsak a gyerekeknek, hanem a szülőknek és a pedagógusoknak is segítségre, támogatásra van szükségük ahhoz, hogy a zaklatás, és az utóbbi években egyre nagyobb problémává váló internetes zaklatás eseteit felismerjék, megfelelően kezeljék, és lehetőség szerint megelőzzék. A bántalmazás semmilyen formában nem fogadható el, fontos, hogy a gyerekek tudjanak arról, hogy kitől és hogyan kérhetnek segítséget. A 116-111 Lelkisegély vonal elérhető minden gyerek számára, és a segítő beszélgetésen túl az iskolával együttműködésben konkrét segítséget is tudunk ajánlani a gyerekeknek ? mondta el Táler Orsolya, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetője.

? A zaklatás és az utóbbi években az internetes zaklatás témaköre markánsan jelen van az OFOE tevékenységében, a kampány tehát egy folyamatba illeszkedik, és remélhetően segít ráirányítani a figyelmet erre a sokat emlegetett problémára. Fontosnak tartjuk, hogy az internet jelenlétét kísérő általános morális pánik ? amely a szülőket és a pedagógusok egy részét is hatalmába keríti ? nem bénítja meg őket, amikor a problémák megelőzésén, illetve az óhatatlanul megjelenő konfliktusok kezelésén kell dolgozniuk. A honlapunkon is terjesztett tananyag a pedagógusok részéről olyan megközelítési módot feltételez, amelynek lényege, hogy a gyerekeket fel kell készíteni a várható gondokra, esetleg bántásokra, ezek kezelésére. A felkészítés első lépése a gyerekek pozitív énképének, belső stabilitásának megerősítése, hiszen csak erre alapozva fejleszthető a megküzdés képessége, a problémaazonosításnak és a konstruktív problémakezelésnek a kompetenciái. Ez azonban akkor járhat eredménnyel, ha maga a pedagógus is stabil személyiség, nyitott, aszertív és megfelelően felkészült a váratlan helyzetek kezelésére. Bízunk abban, hogy a tananyag felhasználói egymással is kapcsolatba lépve megosztják tapasztalataikat, kölcsönösen segítik egymást ebben a tevékenységben ? mondta el Szekszárdi Júlia, az OFOE elnöke.

Bajban vagyok!

Fontos, hogy mindenki tudja, nincs egyedül. Abban az esetben, ha bárki bajba kerülne, ezeken a helyeken tud biztonságosan támogatást és megoldást találni: A CN Haver klub magyar oldalán, ahol nemcsak a gyerekek, hanem a szülők és a tanárok is rengeteg hasznos és érdekes anyagot: izgalmas szpotokat, hasznos tanácsokat, a teljes iskolai tananyagot, teszteket találhatnak. A Cartoon Network által fejlesztett tananyag pedagógusok számára elérhető az Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete weboldalán. A Kék Vonal segélyvonalán, a 116-111-es telefonszámon. Ezt a számot névtelenül és ingyen lehet hívni, ha a gyermek bajban van, vagy csak beszélgetni szeretne valakivel, ha kérdése lenne valamivel kapcsolatban. Az alapítvány oldalán is, ahol online lehet segítséget kérni.

Szóljon hozzá!