ZETApress

hírportál

Civilek a hivatalról

KorrupcióJó lépés sok hibával a korrupció-ellenes törvénycsomag ? vallja a Transparency International ?, szakmailag viszont elhibázott a Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatal felállítása. A szervezet részletes állásfoglalása a linkjükre kattintva érhető el.

Bár alapvetően előremutató a Kormány által benyújtott és a Parlament által elfogadott antikorrupciós törvénycsomag, számos szakmai hiba csökkenti az új törvények hatékonyságát, és ezáltal a korrupció-ellenes célok megvalósulásának esélyét ? többek között ezt tartalmazza az az állásfoglalás, melyet a március 1-jétől életbe lépő jogszabállyal kapcsolatban fogalmazott meg hétfőn a Transparency International.

A korrupció-ellenes világszervezet üdvözli az új korrupció-ellenes törvénycsomag megalkotásának gondolatát és annak céljait, ám számos ponton kritizálja a március 1-ején hatályba lépő új jogszabály-csomagot. A Transparency International szerint a Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatal felállítása alapvetően elhibázott, mivel az nem oldja meg a jelenlegi szervezeti átfedéseket, nem növeli a korrupció-ellenes intézmények hatékonyságát. ? A korrupció ellen rendszerszerűen kell küzdeni, és nem újabb adminisztratív eszközökkel, ezért tartjuk szakmailag rossz döntésnek a Hivatal létrejöttét ? mondta Alexa Noémi, a Transparency International magyarországi irodájának vezetője. A civil szervezet javaslatára került ugyanakkor a jogszabályba az, hogy a Hivatal elnökét ne lehessen újraválasztani.

Félreértették a civil javaslatot

Az un. ?átláthatósági megállapodás?, azaz a közbeszerzésekben résztvevő kiírók és pályázók közös megállapodásának és a közbeszerzés monitorozásának módszere névleg szintén a törvénycsomag része lett, ám jelenlegi formájában a Transparency azt nem támogatja. A kapcsolódó kormányrendelet hiányában a részletek még nem ismertek, de félő, hogy az átláthatósági biztosok regisztrációjával olyan akkreditációs lista születik majd, amin a piacról ismert közbeszerzési ellenőrök, szakértők és tanácsadók szerepelnek. ? Civil ellenőrzési eszköz helyett egy újabb állami kontrollintézmény sejlik a jogszabályból, ami további korrupciós kockázatot jelenthet ? véli Alexa Noémi.

Mint ismert, az ?átláthatósági megállapodás? módszerét a Transparency International dolgozta ki, és a szervezet javaslatára alkalmazza világszerte számos közintézmény. Eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a módszer eredményeként nemcsak visszaszorult a korrupció, hanem jelentősen növekedett a közbizalom is az alkalmazó intézmény irányában.

A Transparency International állásfoglalásában kiemelte, hogy az antikorrupciós törvénycsomag legelőremutatóbb része a közérdekű bejelentők védelmét intézményesítő új szabályrendszer. A szervezet szerint fontos fejlemény, hogy a bejelentők védelmét kiterjesztették a közeli hozzátartozókra, közérdekvédelmi bejelentéssel összefüggésben a munkáltatón kívüli más szervezetek által okozott hátrányok körére, valamint az is, hogy a törvény tárgyi hatályát kiterjesztették az állami és önkormányzati vagyonnal kapcsolatos döntéshozatalokra.

A Transparency International Magyarország

A TI nemzetközi korrupcióellenes szervezet, melynek célja átlátható és számon kérhető viszonyok megteremtése a közpénzek elköltése során. A TI munkamódszere a pozitív hozzáállású együttműködés a köz-, az üzleti és s civil szféra legszélesebb körével. Magyarországon 2006. végétől önkéntes civil kezdeményezés hatására működik TI tagozat. A hazai iroda kiemelt feladatának tartja a közbeszerzések tisztaságának biztosítását, a kampányfinanszírozás átláthatóvá tételét, valamint a visszaélésekről informáló közérdekű bejelentések kivizsgálását.

Szóljon hozzá!