ZETApress

hírportál

Jobb-e az életfogytiglan?

Az életfogytig tartó szabadságvesztés felülvizsgálatát tervezi az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, adta hírül a Magyar Nemzet. A hét éve hatályos törvény kidolgozójával még 1996-ban beszélgettem a Parlamentben. Az életfogytig tartó szabadságvesztés valóban az elítélt életének végéig tartson! ? tartalmazta az Országgyűlés elé beterjesztett fideszes törvénytervezet. Dr. Szájer József jogásztól, a képviselői önálló indítvány megfogalmazójától azt kérdeztem, mi motiválná ilyenkor az elítéltet a fegyházon belüli jó magaviseletre.

? Hetente megölhetne egy smasszert, akkor sem kötnék fel, hiszen a halálbüntetés alkotmányellenes. Mintarabként is kár lenne viselkednie, hiszen akkor sem kerülne ki a börtönből, csak tepsiben. Akkor miért iparkodjon? Csak az őrök munkája nehezedne el még jobban, pedig ők is választópolgárok ? fogalmaztam meg aggályaimat.

Ezeknél az elítélteknél ilyen motiváció valóban nem lenne ? mondta a honatya ?, s számukra speciális intézetet és őrzésbiztonsági szabályozást kellene létrehozni. Magának a büntetési formának viszont ezzel a tényleges hátránnyal szemben számos előnye lenne. Ez speciálisan védené meg a társadalmat attól a személytől, akinél ma még megvan az esély arra, hogy kikerülvén a börtönből újabb súlyos bűncselekményt kövessen el. A mi javaslatunk szerint sosem kerülne ki az, akit így ítélnének el, s ezáltal egy új elemmel bővülne a rendszer. Visszatartó ereje is nagyobb lenne, hiszen egy konkrét időre szóló szabadságvesztés kevésbé elrettentő, mintha tudja az elítélt, hogy a börtönből csak a temetőbe vezet az út. Ilyen jellegű büntetésekre valószínűleg csak évi egy-két alkalommal kerülne sor. Annyiszor, ahányszor korábban halálos ítéleteket hoztak.

? Őrzési rendszerünk mennyire lenne alkalmas ezeknek az embereknek az őrzésére? A halálra ítéltet az ítélet végrehajtásáig, vagy a kegyelmi kérvény elfogadásáig elkülönítették, éjjel-nappal őrizték, de ez csak pár hónapig tartott. Az életfogytig tartó szabadságvesztés viszont több évtizedig is elhúzódhat, s ha évente két-három fővel nő is csak a számuk, húsz év alatt jócskán megszaporodhatnak a tényleges életfogytosok. Sokan még őrzőiket is túlélhetik. Jó lesz ez nekünk?

A nehéz bűnözőkkel kapcsolatos eljárási szabályokat valóban újra kell gondolni, s ha a Parlament napirendre tűzi a javaslatunkat, erről is lehet majd vitatkozni. A halálbüntetést sem a Parlament törölte el, hanem az Alkotmánybíróság, s javaslatunk vitájakor arra is ráirányíthatjuk a figyelmet, hogy az alkotmányellenesnek nyilvánított büntetési nemnek mi lenne az alternatívája. Az Alkotmánybíróság döntésével egyébként a Fidesz is egyet’ értett a halálbüntetés kérdésében.

? Képviselő úr is attól fél, hogy a halálbüntetés visszaállításakor a hatalomban lévők politikai ellenfeleiket küldenek a bitóra? Bárkire rá lehet fogni köztörvényes bűncselekményt, s akadna néhány hamis tanú is, mint történt ez az ötvenes években.

A halálbüntetés legfőbb hibája épp a visszafordíthatatlanság, míg a mi javaslatunk lényege éppen az, hogy kiszűri a bírói tévedést. Ha valakiről később bizonyosodik be, hogy ártatlan, azonnal szabadítható, addig viszont megóvják tőle a társadalmat. Vissza-‘ tartó ereje is jóval nagyobb a halálbüntetésnél, hiszen a mai börtönviszonyok mellett sokan talán jobban örülnének annak, ha gyorsan felakasztják őket, mintha sok-sok éven át kéne sínylődniük a rabkenyéren, s még esélyük sem lenne a szabadulásra. A bűncselekmény elkövetésétől így talán még jobban vissza is tart, mint a halálbüntetés, s a társadalom védelmét is szolgálja azáltal, hogy a nehéz-bűnözőket örökre kivonja a forgalomból.

? Akkor most már alaposan meg is ijednek a nehézfiúk, és holnaptól mindannyian jó kisfiúk lesznek?

Valójában nem a büntetés nagysága, hanem a bűnüldözés hatékonysága motiválja elsősorban az embereket. Ha biztosan számíthatnak arra, hogy lebuknak, jobban meggondolják, hogy bűnöznek-e, mintha a büntetési tétel emelésével riogatnák őket. Nagyobb visszatartó erő ez a büntetési rendszer szigorításánál, épp ezért a bűnüldöző szervek hatékonyságát kell növelni ? mondta még 1996-ban a Fidesz ? Magyar Polgári Párt parlamenti képviselője.

3 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Beszámítható-e már, vagy sosem lesz az?
  2. ZETApress » Húsz év után szabadlábon?
  3. Meddig tartson az életfogytig? | ZETApress

Szóljon hozzá!