ZETApress

hírportál

Ittas volt a cserbenhagyó

Nem sokáig maradt ismeretlen szombaton este az a 29 éves kisvárdai férfi, akit egy kerékpáros nő kékcsei halálra gázolásáért kerestek. A forró nyomon üldözés eredményeképp néhány órán belül kattant a csuklóján a bilincs. A vizsgálat kiderítette, hogy ittasan vezette autóját. Hiába mondaná is, hogy csak a cserbenhagyás utáni ijedtségében ivott, a kettős vérvétel egyértelműen kizárná a védekezés ilyetén módját.

A kettős vérvétel lényege, hogy az ittas vezetőtől őrizetbe vételekor rögvest vért vesznek alkoholvizsgálatra, s egy órával később megismétlik azt. Ha a második, az egy órával későbbi vérvétel az elsőnél kevesebb véralkoholszintet mutat, akkor az alkohol már leépülőben van a szervezetből, tehát korábban ihatott, s csak a maradványérték van a szervezetében. Más a helyzet akkor, ha a második vérvétel az elsőnél magasabb véralkoholszintet mutat.

A későbbi magasabb érték azt bizonyítja, hogy az alkoholfogyasztás az igazoltatás előtt röviddel történt, az alkohol tehát még beépülőben van a szervezetébe. Ha a második érték a magasabb, ez épp, hogy nem a ráivást, hanem az alkoholfogyasztás és az igazoltatás között eltelt kevés időt bizonyítja. A vádlottnak tehát ez a rosszabb, míg a második vérvétel kisebb véralkohol-tartalma a kedvezőbb.

Szondafújás, vér- és vizeletvizsgálat

Bírósági tárgyalásokon az elmúlt 16 évben számos közlekedési büntetőügyben részt vettem. A vádlott többször próbált azzal védekezni, hogy vezetés előtt több mint hat órával fogyasztott nagyobb mennyiségű alkoholt, s az igazoltatáskor abból maradt még valamennyi a szervezetében. A kettős vérvétellel bizonyíthatóvá vált az alkoholfogyasztás ideje.

A kettős vérvétel egy sima igazoltatáskor is jól jöhetne az ittas járművezetés gyanújakor, de ezt nem kell mindenkor elvégezni. Az erre vonatkozó 2003-as IM?BM együttes rendelet szerint ittas vezetés gyanúja esetén először hitelesített légalkohol mérő készülékkel kell kétszeres mérést végezni. Amennyiben ilyen módon valamilyen oknál fogva nem kerülhet sor a levegő-alkoholszint meghatározására, a szakértői vizsgálatokhoz vérvételre és lehetőség szerint azonos időben végzett vizelet-mintavételre van szükség. Ha a vizeletminta biztosítása nem lehetséges, kétszeres vérvételről kell intézkedni.

Az Országos Igazságügyi Orvostani Intézet szerint alapesetben a párhuzamosan levett vér- és vizeletminta biztosítása elégséges az alkoholos állapot vélelmezéséhez. Ilyenkor a szakmai szempontból indokolatlan második vérvétel ? miután ez invazív beavatkozásnak minősül ? állampolgári jogot sért. Ezért nem citálnak mindenkit vérvételre ? pláne nem kettősre ? ha az elszíneződő szonda láttán elismeri az alkoholfogyasztást.

1 hozzászólás

  1. T Cím! Ha a gépjárművet nem vezettem, tehát a rendőr nem megállított, hanem a parkolóban jött oda hozzám azzal, hogy ittasan vezettem, előállított, vért és vizeletet vetetett, jogos volt-e?