ZETApress

hírportál

Ferencvárosi mókuskerék

Értesítjük az autófeltörésről a nyomrögzítőket, írtuk szilveszteri beszámolónkban, az Új Magyarországban a ?90-es évek elején. Három héttel később a Kurír lapjain arról számoltam be, hogyan végzik ezt a munkát a ferencvárosi bűnügyi helyszínelők.

Hétfő reggeli eligazításra érkezem a BRFK Hallaer utcai IX. Kerületi Kapitányságára. A két technikus átveszi az ügyelettől az elintézendő ügyeket. Sok üzletbetöréshez kell mennünk, a hét végén nem pihentek a zsiványok. A kárt, a betört kirakatokat, felfeszített ajtókat a hét eleji nyitáskor fedezik fel az üzletvezetők, tulajdonosok.

Első helyszínünk egy élelmiszerbolt. A kirakaton át hatoltak be a hívatlan látogatók. Vérfoltok az üvegcserepeken. Néhány szilánkot elteszünk, így egyszerűbb, mint lekapargatni a vérfoltokat az üvegről egy edénybe. Erre inkább olyankor van szükség, ha a véres tárgyból nem vehetünk mintát. Egy lakásbetöréskor például a perzsaszőnyeg közepéből nem lehetne kivágni egy vérrel szennyezett darabot. Fotók készülnek az összedobált árukról, jegyzőkönyvbe kerül az ellopott tárgyak listája. A márkás kakaók, cigik és csokoládék tatán valamelyik aluljáróban tűnnek fel hamarosan.

Egy-egy helyszín egy-egy óra. Délután kettőre végzünk a reggel átvett feladatokkal. A szűk irodában délután ötig van idő a pihenésre, s az elvégzett feladatok regisztrálására. Minden ügy a központi számítógépre kerül, elvégzésére az éjszaka lesz a legalkalmasabb.

Öt órakor lakásbetörésekhez megyünk. Az emberek általában nappal dolgoznak ? ha van hol ?, s az üresen maradt felső szinti lakások kedvelt célpontjai napközben a betörőknek. Első címünk is egy negyedik emeleti lakás. Az ajtót pajszerrel feszítették be, abból is letört egy darab. Kezdő lehetett a tettes, mert nem tüntette el. Az ajtóról és a keretről rengeteg ujjlenyomatot csal elő technikusunk. Fotók is készülnek odabenn a betörő vélt mozgásirányáról. A sértett közben számtalan ellopott tárgyról beszél. Nem is értjük, hol fért el ennyi a lakásban. Mégsem vitatkozunk, nem ez a dolgunk.

Tanúskodni senki sem szeret

Helyszíni szemléknél követelmény a hatósági tanúk jelenléte is. Sajnos lakásbetöréseknél velük ritkán volt szerencsénk. A szomszédok nem akarnák belekeveredni, nem akarnak bíróságra járni. Több lakást is meglátogatunk, a betörők szorgalmasan dolgoztak. Slágercikk a videó, a színes tévé, számítógép, hifitorony. A Király utcai nepperek biztos vevők rájuk a bizományi áruházak előtt, ők nem kérnek személyit és garanciajegyet a lopott tárgyakról, s rögvest továbbadják tetemes haszonnal egy baleknak. Megérdemli, aki náluk vásárol!

Este tíz után ? amikor már elcsendesedik a város ? a közbiztonsági járőrök munkáját segítjük, A két technikusnak nem új a feladat, korábban gépkocsizó járőrök voltak. Civil rendszámmal, civil ruhában könnyebb a figyelés. Egy tántorgó, véres fejű részeget pillantunk meg. Mint mondja, a közelben leütötték és kirabolták. Villan a vaku, a helyszínt, a támadók érkezési és vélt távozási irányát is lefotózzuk. Csak épp a sértett nem lehet a képen, személyiségi jogai védelmében. Mentőt hívunk, emberünk fejére jókora kötés kerül.

A gépkocsizó járőrök kérnek segítséget rádión. Elfogták egy butikbetörés két tettesét, míg a másik kettő felkutatásában mi segédkezünk. Rövidesen őket is elkapjuk. A helyszínelés megkezdésével kicsit várnunk kell. A helyiségbe csak a tulajdonossal együtt léphetünk. Régen a kirakatokban mindig feltüntették ? tűz esetére ? az üzletvezető lakcímét és telefonszámát, de biztonsági okokból ez már megszűnt. A betörők a cím alapján több helyen is kifosztották a lakást, ezért újabban nem kell kiírni, betörésnél viszont a gyors intézkedés sokat segíthetne a tettes kézre kerítésében. Az üzletvezetők jól teszik, ha leadják címüket a kerületi kapitányságokon, hogy elérhessék őket. Szerencsére itt ez korábban megtörtént, így a tulajt gyorsan hozzuk a helyszíni szemlére. Hajnalra végzünk is a feladattal.

A reggeli váltásra alaposan elfárad a páros. Haza mégsem mehetnek, mert rendszerezni és a szükséges helyekre el kell még juttatni a bűnjeleket, elő kell hívatni a fotókat. (Akkor még nem volt digitális kamera!) Két nap múlva aztán kezdődik minden újra elölről a 24/48 órás beosztásuk szerint. Átlagos napon voltunk túl.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Megúszta a nagyobb büntetést

Szóljon hozzá!