ZETApress

hírportál

DiákÉSZ az elmaradt bérekért

Fiák IstvánA DiákÉSZ a kormánytól kér segítséget a károsult diákok bérének kifizetéséhez ? tudtuk meg délután az Aranytíz Kultúrház II. emeleti Bartók-termében.

A Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdek-képviseleti Szövetsége (DiákÉSZ) azt kéri a kormánytól, hogy a Human Operator Zrt. zárolt vagyona terhére az állam fizesse ki a károsult diákok elmaradt bérét ? jelentette be Fiák István, a DiákÉSZ elnöke a sajtótájékoztatón. Elmondta, hogy az állami kártalanítás a dokumentumokat eddig beszerző 68 diáknak hárommillió forintba kerülne, a szám és az összeg azonban növekedhet. A DiákÉSZ elnöke ismertette, hogy a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) hárommilliárd forint közteher meg nem fizetése miatt zárolta a Human Operator vagyonát, emiatt a DiákÉSZ által megindított jogi eljárások végén valószínűleg nem marad elegendő fedezet a károsult diákok díjának kifizetésére.

Felidézte, hogy Human Operator Zrt-hez kapcsolódó iskolaszövetkezetek nagy része a Human Operator Zrt. által közvetített diákmunka után nem fizette ki a diákok május-júniusi bérét. Akkor az érdek-képviselet felajánlotta ingyenes jogi segítségét a károsult diákoknak, az eset óta 151 károsult kérte az érdek-képviselet segítségét, közülük 28-an már be tudták mutatni a pénzügyi követelést alátámasztó dokumentumokat, és meghatalmazták a jogi eljárásra a DiákÉSZ-t. További negyvenen megszerezték a szükséges dokumentumokat, és arra várnak, hogy a diákok visszaküldjék az jogi eljáráshoz szükséges meghatalmazást, további 83 diák esetében folyamatban van az igazoló papírok beszerzése.

Fiák István arra biztatta a károsult diákokat, hogy keressék meg azokat a cégeket, ahol dolgoztak, mert legális foglalkoztatás esetén be lehet szerezni a jogi eljárás lefolytatásához szükséges dokumentumokat, például a jelenléti ívet. A DiákÉSZ elnöke beszámolt arról is, hogy a mai sajtótájékoztató előtt a diákokkal beszélgettek a kialakult helyzetről, akik arról döntöttek, hogy felszámolást kezdeményeznek a Humán Operátor Zrt-hez tartozó Idehaza Iskolaszövetkezet ellen, ahol a legtöbb károsult diák dolgozott. Kérdésemre hozzátette, hogy a három szereplős ? megbízó, iskolaszövetkezet, diák ? jogviszonyban nincs szükség további résztvevőre, közvetítőre, mint például a Czeglédy Csaba nevéhez fűződő Humán Operátor Zrt-re, így a mostanában alakuló nyugdíjas szövetkezeteknek nincs mitől tartaniuk.

Szóljon hozzá!