ZETApress

hírportál

Előzetesben a robbantó

Az elfogásElőzetes letartóztatásba helyezte a Teréz körúti robbantás gyanúsítottját délután a Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) ? derült ki a Fővárosi Törvényszék sajtótájékoztatóján. Közlésük szerint a gyanút egyebek mellett a férfi telefonjának adattartalma, a híváslista-elemzések és tanúvallomások támasztják alá.

A 23 éves P. Lászlót kiemelkedően súlyos bűncselekménnyel gyanúsítják, több emberen, hivatalos személy sérelmére, előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettének kísérletével, valamint robbanóanyaggal visszaélés bűntettével. Emiatt akár életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható vele szemben. A gyanúsított a bíróság előtt nem tett vallomást, meg sem szólalt. A bíróság megállapította, hogy fennáll az alapos gyanú, azt alátámasztják a helyszíni szemléről készített jegyzőkönyvek, a vegyész- és a DNS-szakértői vélemény. Az eljáró tanács az ügyészi indítvánnyal egyezően rendelte el az előzetes letartóztatást. Kimondták, hogy a kiemelkedően súlyos bűncselekmények magas büntetési tétele miatt fennáll a szökés veszélye, emellett nem ismert, hogy mi volt a bűncselekmény motivációja, ezért fennáll annak veszélye is, hogy a gyanúsított megpróbálja meghiúsítani a bizonyítási eljárást, a tárgyi bizonyítási eszközök alapján pedig fennáll a bűnismétlés veszélye!

Kiderült az is, hogy a gyanút a házkutatásokról, a lefoglalásokról készült jegyzőkönyvek, már elkészült szakértői vélemények, a szakértők előzetes megállapításait tartalmazó okiratok, rendőri jelentések, kamerafelvételek, a gyanúsított telefonjának adattartalma, valamint a híváslista-elemzések és tanúvallomások támasztják alá. A bíróság figyelembe vette azt is, hogy a gyanúsított személyéhez kötődő tárgyi bizonyítékok teljes körű beszerzésére, a potenciális bűntársak körének meghatározására, a gyanúsított személyéhez kötődő tanúk kihallgatására csak a terhelt azonosítása és elfogása teremt lehetőséget.

Szeptember 24-én szombaton éjjel robbantottak a fővárosi Teréz körút 2-4. előtti járdaszakaszon, ahol két rendőr megsérült, egyikük életveszélyesen. Az ORFK október 18-án kedden közölte, hogy elhagyhatták a kórházat a sérültek és rehabilitációs kezelésen vesznek részt. A robbantás után Papp Károly országos rendőrfőkapitány elmondta: a járőrök voltak a célpontok, a rendőreimet ki akarták végezni! A Rendőrség, az ügyben eljárást folytató Központi Nyomozó Főügyészség és a Terrorelhárítási Központ (TEK) vezetői tegnapi sajtótájékoztatójukon bejelentették, hogy 19-én szerdán Keszthelyen elfogták a büntetlen előéletű, magyar állampolgárságú, nem budapesti illetőségű férfit, akit a bűncselekménnyel gyanúsítanak. Mint azóta kiderült, Papp László, a gyanúsított édesapja 2010/11-ben hét hónapig polgármester volt a Zala megyei Karmacson, ahol azóta is él.

Szóljon hozzá!