ZETApress

hírportál

Mégis él az áldozat!

Takáts ZsuzsannaNem tudok megbocsátani Kiss Lászlónak, mert soha nem kért bocsánatot, és most, 55 év után sem fogja fel, hogy mit tett! ? mondta Takáts Zsuzsanna, a volt úszókapitány és két társa által megerőszakolt áldozat az RTL Klub Fókusz Plusz című műsorában Papp Gergő szerkesztő-riporternek május 2-án adott exkluzív interjújában.

A nő a tegnap esti főműsorban elmondta, azért állt a nyilvánosság elé, mert elege lett azokból a hazugságokból, amelyek a médiában róla megjelentek. Először arra gondolt, jobb is, hogy a halálhírét keltették, így legalább békén hagyják és a fiának sem kell elmondania az esetet, de másként alakultak a dolgok, ezért döntött így.

A történteket felidézve elmondta: 2 hete töltötte be a 18. életévét, pár napja jelesre érettségizett, egyetemi felvételire készült és barátnőivel lementek a sportuszodába, ahol ő korábban sosem járt. Ezzel válaszolt azokra a vádakra, miszerint gyakran volt az uszodában. A medence mellett elegyedett szóba egy fiatal fiúval, aki normálisan kinéző, normálisan beszélő fiatalember ? Lantos László későbbi újságíró ? volt. A fiú megkérte, hogy menjen be vele egy házba, szeretne ott neki megmutatni valamit. Nem sejtette, hogy baja lehet. Miután bementek, azt mondta neki a fiú, hogy nem mehet sehová, majd megjelent a másik két fiú: Várszegi Lajos és Kiss László is. Mindannyian fürdőruhában voltak. Ketten lefogták és befogták a száját, majd a fenti sorrendben mindhárman megerőszakolták. Nem volt kegyelem! Mivel rosszul lett, a fiúk gyógyszert adtak neki és ecetes vizet is a mosakodáshoz.

Miután kijött, a barátnői látták rajta, hogy valami történt, de csak három nappal később mondta el egyikőjüknek az esetet, aki rábeszélte, hogy a rendőrségen tegyenek feljelentést. A XIII. kerületi rendőrök először hinni sem akartak nekik, de másnap elfogták a három elkövetőt, akik elismerték tettüket. Szülei csak ekkor értesültek a dologról. Ekkor derült ki, hogy több lánnyal is hasonlóan bántak. Bíróságra került az ügy. Nem volt befolyásos rokona, édesanyja adminisztrátor, nevelőapja ? 8 éves féltestvére édesapja ? cipészmester volt.

Takáts Zsuzsanna elmondása szerint a bírósági eljárás közben inzultálták a nevelőapát. Előbb pénzt kínáltak neki, hogy ejtsék a vádat, majd miután ezt visszautasította, megverték. Azt is elmondta, hogy Kiss László és vádlott társai a bíróságon utálattal néztek rá, nem is értették, hogy miért vannak ott. Az események után éveken át sem fizikailag, sem lelkileg nem tudott helyrejönni, folyamatosan sírt, ideggyógyászatra járt, gyógyszereket szedett és a felvételi vizsgáit is el kellett halasztania. Később mégis három diplomát ? építészmérnökit, szakmérnökit és tanárit ? szerzett és 29 évesen már főmérnök lett. Férjét öt évvel az erőszak elszenvedése után ismerte meg, s további hat év múltán született meg közös gyermekük. Férje ismerte az előzményeket, felnőtt fiuk viszont csak most tudta meg. Volt osztálytársaival az 55 éves értettségi találkozóra készülnek. Előttük sem volt titok az uszodai múlt, de sosem témáztak róla az elmúlt fél évszázadban.

Takáts Zsuzsanna szerint a három fiú nagyobb büntetést kapott volna, ha nem élsportolók, de a legnagyobb baj, hogy Kiss László 55 év után sem fogja fel tettének súlyát. Ha most találkoznának, biztos ugyanúgy nézne rá a hideg kék szemeivel, mint amikor megerőszakolta: azóta sem akarja elismerni, amit csinált. Minapi közleményében úgy fogalmazott, hogy 1961-ben koholt vádak alapján, koncepciós perben született meg az a döntés, amelyet utóbb ártó és lejárató szándékkal tettek közzé róla. Tudatta egyszersmind, hogy az ítéletben foglaltak valótlanságának bizonyítása érdekében megtette a szükséges jogi lépéseket, egyúttal keresi a perújítás lehetőségét is, mert az ítéletben foglalt cselekményt soha, semmilyen körülmények között nem követte el. Kérdés, hogy a áldozat felbukkanása után is fenntartja-e Kiss a konok tagadást és megszólalnak-e végre a tettestársak is?

Szóljon hozzá!