ZETApress

hírportál

Bírság a Posta Szervizre

GVH logoTiltott gyógyító hatások ígérete miatt bírságolt a Gazdasági Versenyhivatal. A jogsértésért az érintett vállalkozáscsoport további tagjai is felelhetnek ? tudatta dr. Basa Andrea sajtószóvivő.

A GVH döntése szerint a Posta Szerviz Kft. jogsértő módon reklámozta LPA Bio-Actif elnevezésű termékét, mert tiltott gyógyító és megalapozatlan egészségre vonatkozó hatásokkal népszerűsítette azt, valamint megtévesztette a fogyasztókat a termék teszteltségét és ellenőrzöttségét tekintve. A GVH a jogsértésért 12 millió 453 ezer forint bírságot szabott ki a Posta Szerviz Kft-re, és megtiltotta a jogsértő magatartás folytatását.

Az LPA Bio-Actif általános közfogyasztásra készült élelmiszernek minősül egyéb, különleges táplálkozási célú élelmiszerként történő nyilvántartásba vétele hiányában. A GVH úgy ítélte meg, hogy a Posta Szerviz Kft. jogszerűtlenül népszerűsítette termékét a fogyasztóknak küldött reklámkatalógusában 2013 januárjától 2014 decemberéig, mert a LPA Bio-Actif-nak gyógyhatást tulajdonított a jogszabályi tilalom ellenére ? kiemelve a termék 100%-os hatékonyságát; egészségi állapotra vonatkozó, bizonyítatlan jótékony hatásokat tulajdonított, megtévesztve a fogyasztókat, valamint megalapozatlan állításokat közölt a termék orvosok és egészségügyi szervezetek által végzett tesztelésével, illetve ellenőrzésével kapcsolatban.

A GVH a bírság mértékének meghatározásakor a jogsértéssel érintett vállalkozáscsoport (Posta Szerviz Kft. és Asztrológiai Előrejelzések Kft.) előző évi nettó árbevételéből indult ki, figyelemmel arra, hogy a két vállalkozás azonos vállalkozáscsoportba tartozik, hiszen tulajdonosuk megegyezik. A GVH súlyosító körülményként értékelte többek között, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat időben elhúzódott, és sérülékeny fogyasztókat is elért; a Posta Szerviz Kft. az adott ? az emberi egészség védelme miatt fokozott felelősséget kívánó ? ágazat szabályait érintően folytatott jogsértő kommunikációs gyakorlatot.

A GVH határozatában mögöttes felelősként nevesítette az Asztrológiai Előrejelzések Kft-t, amellyel szemben a kiszabott bírság behajtásáról intézkedik abban az esetben, ha a végrehajtás nem vezetne eredményre a Posta Szerviz Kft-vel szemben. A GVH széles spektrumú eljárást folytat le abban az esetben, ha az eljárás alá vont vállalkozással szemben megállapított, az eljárás tárgyát képező kötelezettség (pl.: bírságfizetés) későbbi teljesítése veszélybe kerül és fogyasztóvédelmi ügyekben is alkalmazza a felelősségre vonást, azaz, a vállalkozáscsoport tagjait (anyavállalatot, leányvállalatot) egyetemlegesen kötelezi a bírság, illetve annak be nem hajtott részének megfizetésére.

A GVH ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy élelmiszerek reklámozásakor a vállalkozásoknak szem előtt kell tartaniuk a fogyasztóvédelmi rendelkezéseken túl az ágazati jogszabályokat is, az alábbiak szerint: gyógyhatás nem tulajdonítható élelmiszernek. A versenyfelügyeleti eljárásban nincs lehetőség arra, hogy a vállalkozás a jogszabályi tilalom ellenére próbálja meg állításait igazolni; egészségre gyakorolt hatásra vonatkozó állítások csak szűk keretek között, a szigorú európai normáknak megfelelően, az ágazati szabályok szerint tehetők. Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj/116/2014.

Szóljon hozzá!