ZETApress

hírportál

Fizessen az Autocentrum!

Autocentrum AAA AUTO Kft.Ismét piacelsőségi állítások miatt bírságolt a Gazdasági Versenyhivatal. Szerintük az Autocentrum AAA AUTO Kft. tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, hiszen bizonyítatlan piacelsőségi állításokat jelenített meg az autókereskedésről, valamint megtévesztő szlogennel reklámozta hétnapos cserelehetőségét.

A GVH a jogsértésért 15 millió forint bírságot szabott ki az Autocentrum AAA AUTO Kft-re, és megtiltotta a jogsértő magatartás folytatását ? tudatta dr. Basa Andrea sajtószóvivő. A GVH megállapította, hogy az Autocentrum AAA AUTO Kft. megalapozatlanul használta az alábbi reklámállításokat 2014 májusától honlapján, a szórólapokon, a direkt marketing levélben és a sajtóhirdetésekben: Magyarországon és Közép-Kelet Európában az Autocentrum AAA AUTO Kft. a legnagyobb használtautó-kereskedés, amelynél az érdeklődő egy helyen a legtöbb autó közül választhat; indoklás nélkül, illetve kérdések nélkül hét napos cserejogot biztosít a használt autókra.

A GVH nem fogadta el a piacelsőségi állítások alátámasztására benyújtott tanulmányt bizonyítékként, mert a tanulmány sem tartalmában, sem formájában nem felelt meg a vizsgált állításoknál elvárt igazolási kötelezettségnek: a felmérés ideje, módszertana ismeretlen, hipotézisei pedig nem feleltek meg a kereskedelmi gyakorlatnak, és a tanulmány nem az Autocentrum AAA AUTO Kft-re, annak piaci jelentőségére, hanem egyes európai országok használt-autópiaci viszonyaira vonatkozik.

A GVH a hét napos cserejogról szóló tájékoztatásról megállapította, hogy egyértelműen azt az üzenetet közvetíti a fogyasztónak, hogy az teljes körű, és az Autocentrum AAA AUTO Kft. a cserejogot általánosan, valamennyi gépjármű esetében biztosítja, annak ellenére, hogy e jog gyakorlásának számos előfeltétele volt. A GVH az Autocentrum AAA AUTO Kft-re kirótt bírság kiszabásakor a jogsértéssel érintett kommunikáció költségeire alapozott. Súlyosító körülményként értékelte a GVH, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat időben elhúzódott és jelentős számú fogyasztót ért el. A GVH enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a vállalkozás elismerte mulasztását a cserejoggal kapcsolatos kommunikációjával összefüggésben; az elvárt együttműködési kötelezettséget meghaladóan segítette a GVH Versenytanácsának munkáját.

A GVH felhívja a figyelmet arra, hogy állításaik igazolására olyan bizonyítékokat vár a vállalkozásoktól, amelyek alátámasztják azok valóságtartalmát, figyelemmel a változó piaci viszonyokra is, és a vállalkozásoknak rendelkezniük kell e bizonyítékokkal már reklámjaik közzététele előtt, hosszabb kampány esetén pedig külön figyelniük kell az eredmények esetleges változásának lehetőségére is. A GVH megszüntette az eljárást azon állítások vonatkozásában, hogy a kereskedés 450, illetve 500 autót magában foglaló árukészlettel rendelkezik. Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj/16/2015.

Szóljon hozzá!