ZETApress

hírportál

Túléltem Az igazság után

Damu Edina Mona: Damu Roland ? Túléltem című kötetének rendhagyó sajtóbemutatóján jártunk az Üllői úti Logixity szabadulószobájában. A radiátorhoz bilincselt feltételesen szabadlábon lévő elítéltet 45 perc alatt sikerült a több tucat feladat megoldásával kimentenünk a rácsok közül.

2012. április 19-én (egy héttel a hivatalos behívó előtt) váratlanul szembesült azzal a visszavonhatatlan döntéssel, hogy azonnali hatállyal meg kell kezdenie a börtönbüntetését. És ez még csak az első olyan jogtalan döntés volt a sorban, amelyet nem volt egyszerű megemésztenie. Miért vitték el egy héttel korábban? Miért került egy, az otthonától 320 kilométerre lévő börtönbe? Miért kellett többet bizonyítania másoknál? Szakadatlan igazságkeresése a börtönbe vonulása után semmit sem vesztett lendületéből.

Damu Roland: Az igazság című könyvében ? melyet május 28-án mutatott be a Nyugati téri Alexandra Pódiumon ? döbbenetes őszinteséggel és részletességgel mesélte el életét egészen addig a pillanatig, amíg a bíróság ki nem mondta rá a jogerős ítéletet: négy és fél év szabadságvesztést. Története azonban ezzel korántsem ért véget. Második könyvében a tőle megszokott részletességgel számol be a három börtönben töltött év pokláról, az ottani mindennapokról, megaláztatásokról… És persze a számára oly fontos emberi kapcsolatokról, a megtalált igaz szerelemről.

Börtönkörülmények, rács, ruhatár, hagymás zsíros kenyér és víz várta Sebestyén Tamás ügyvédet és a média sok bátor harcosát. A könyv hőse és szerzője kiszabadítása utáni sajtótájékoztatóján kérdésemre elmondta, hogy trilógiában gondolkodik, harmadik kötete a szabadulást követő beilleszkedéséről szól majd. Art Nouveau Kiadó gondozásában megjelent 288 oldalas könyvében nem ír rosszat sem rabtársairól, sem őrzőiről, mert nem rájuk haragszik, hanem azokra, akik odajuttatták!

Szóljon hozzá!