ZETApress

hírportál

Haramia a Könyvesházban

Ambrus Attila HaramiaAmbrus Attila november 24-én kedden 17 órakor dedikál a Nyugati téri Alexandra Könyvesházban. A Viszkis rablóért egykor a fél ország rajongott, s mindenki azért szurkolt, hogy ne kerüljön rendőrkézre. A börtönévek után könyvet írt, mely egyszerre szórakoztató kalandregény, izgalmas akcióthriller és életrajzi mű is.

Az Art Nouveau Kiadó gondozásában megjelenő Haramia című regényben a főhős valóságos haramiává válik, mert újra rabol, sőt gyilkol is, miközben szerelemre és talán normális életre vágyik. Ambrus Attila első regénye alighanem zavarba ejti az olvasót. Valóság és fantázia keveredik benne megannyi izgalommal, akcióval, váratlan fordulattal. A nyers, szókimondó stílusban megírt cselekményben megelevenednek bankrablások, a császári élethez tartozó hódítások, a szegény, kilátástalan gyerekkor emlékei, no meg a börtönben átélt, kitörölhetetlen napok.

A Viszkis rabló visszatér, de most nem elégszik meg a kisebb zsákmánnyal. A Magyar Nemzeti Bank páncélautóját veszi célba: megtervezi, előkészíti és csatlósaival bele is vág az évtized balhéjába. Az általa kreált főszereplő talán kevésbé lesz szimpatikus, mint a Viszkis a valóságban, de hatással lesz ránk, az egészen bizonyos? A legenda tovább él ? igaz, már csak a képzeletben. Kalandregény? Akcióthriller? Életrajzi mű? ? Ambrus Attila első regénye, a Haramia több műfajt ötvöz, és bár maga a történet a képzelet szüleménye, azt rögzítsük: kevesen írhatnak hitelesebb könyvet bankrablásról Magyarországon, mint a harminc sikeres akciót levezénylő Viszkis…

A Viszkis rabló a börtönévek után képtelen volt beilleszkedni a társadalomba. Hiába tanulta ki a keramikusszakmát a rácsok mögött, és hiába próbált jó útra térni, hiányzott az életéből az izgalom, az adrenalin, a pénz ? így hát újra rabolni kezdett. Nem is tudta? Miért hallgat erről a sajtó? ? Nos, ez a hátborzongató csavar szerencsére csak Ambrus Attila fejében létezik, az ország kedvenc egykori bankrablója regényt írt, amelyben ugyan a főhőst magáról mintázta, ám a történet a fantázia szüleménye. Sok fejezetben hasonló cselekményekről olvashatunk, mint amikről anno a rendőrségi tudósítások szóltak, valamint aki figyelemmel kísérte Ambrus életét, ismerős sztorikkal és helyszínekkel találkozik majd, de a könyvben szereplő Viszkis rabló már nem az a romantikus bűnöző, akiért rengetegen rajongtak.

Szóljon hozzá!