ZETApress

hírportál

Ünnepeltek a polgárőrök

Pest Megyei Polgárőr NapÜnnepi rendezvényt tartott az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) Pest Megyei Szervezete délelőtt a százhalombattai Városi Szabadidő Központban. Védnöke Vezér Mihály PhD, Százhalombatta polgármestere és Dr. Mihály István rendőr dandártábornok, Pest megye rendőrfőkapitánya volt.

Túrós András OPSZ-elnök, a mai rendezvény fővédnöke arról szólt, hogy Pest megyében van a legtöbb polgárőr. Az előttünk álló időszak feladatai között említette a fővárosi agglomerációból a szövetséghez került egyesületek integrálását, valamint a migráció kérdésének kezelését. Olyan új szolgálati formát kívánnak meghirdetni, aminek révén a határ menti településeknél vendégszolgálatot látnak el, illetve közreműködnek a határvédelemben is.

Németh Gyula rendőr ezredes, Pest megye gazdasági főkapitány-helyettese a polgárőrökkel való együttműködés fontosságára hívta fel a figyelmet. Már 155 polgárőr szervezettel kötöttek együttműködési megállapodást Pest megyében. Az összefogás eredményeként a regisztrált bűncselekmények száma harmadával esett vissza, az eredményesség elérte az 55 százalékot. 2015 első felében közel háromezer közös szolgálatot hajtottak végre, több mint 24 ezer-hatszáz órában, 4500 rendőr és 5200 polgárőr közreműködésével.

Hatala József korábbi országos rendőrfőkapitány, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke arra emlékeztetett, hogy az OPSZ stabil stratégiai partnerük a Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégia végrehajtásában, amelynek kidolgozásakor a polgárőr mozgalom tapasztalatait is felhasználták. Beszélt arról is, hogy az elmúlt 25 év alatt jelentős szakmai változáson ment át a polgárőrség, tagjai ma meghatározói egy-egy közösségnek, értéket közvetítenek a társadalom és a fiatalok felé.

Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium önkormányzati koordinációért felelős helyettes államtitkára nemcsak a polgárőröknek, hanem családjuknak is köszönetét fejezte ki. Méltatásában hangsúlyozta: a polgárőrség nemcsak a Belügyminisztérium, hanem a rendvédelmi szervek stratégiai partnere, és ebben a partnerségben mind a kormány, mind a szervezet teljesítette vállalásait.

Mezei Dávid, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára köszöntő beszédében arról szólt, hogy a vidékfejlesztési politika egyik legfontosabb célja a vidéken élők életminőségének javítása és a gazdasági fejlődés elősegítése. Ebben fontos szerepet játszik a biztonság megteremtése, amelyhez a polgárőrök áldozatos és kitartó munkájukkal járulnak hozzá.

A kormány a vidékfejlesztési programon keresztül kíván segítséget nyújtani ehhez a munkához, ezért a mai polgárőr napon négy település új járőrgépkocsikat kapott. A pályázatok keretében most elnyert négy járőrautót Bag, Tóalmás, Jászkarajenő és Törtel polgárőr egyesületei kapták meg. Az Európai Bizottság által a napokban elfogadott magyar vidékfejlesztési programnak 1300 milliárd forint a keretösszege és a vidék közbiztonságának javítását célzó programban továbbra is lehet eszközökre, gépjárművekre pályázni.

A Himnusz hangjaival elkezdett ünnepség a Szózat hangjaival zárult, majd színpadi programok és látványos bemutatók következtek. A sok-sok polgárőrt és alig tucatnyi sajtómunkást délben ebédre és egy pohár italra hívták, míg a nagy létszámú VIP-vendéget a VIP-sátorban már reggel meleg étellel és finom sütikkel várták. A sajtót ott csak a kávés pulthoz engedték a szigorú ajtónállók, pedig ahol százan jóllaktak, ott jutott volna 110 éhezőnek is!

Szóljon hozzá!