ZETApress

hírportál

Ápoló gyilkolt Dél-Budán

Idősek OtthonaGyilkosság történt múlt hét keddjén a Kamaraerdei úti Idősek Otthonában ? tudtuk meg a híradásokból. Egy ápolójuk párnával fojtotta meg gondozottját, s mindenki természetes halálra gondolt. A pszichiátriai gondozás alatt álló elkövető ezután kezelőorvosának beszélt tettéről, s elmondta, hogy további 10-12 idős lakót akar a másvilágra küldeni.

Szerencsére a pszichiátert nem kötötte az orvosi titoktartás, hanem értesítette a rendőrséget, s a gyilkost azóta az IMEI-ben megfigyelik. A kamaraerdőiek így fellélegezhetnek, de mi lesz a többi gondozottal a hazai szociális intézményekben? Hányban dolgoznak ma is kezelt elmebetegek, akikről sem kollégáik, sem üzemorvosaik sem tudják, hogy azok?

A ’90-es évek közepéig minden szakrendelésre ? így a pszichiátriára is ? csak háziorvosi beutalóval lehetett menni, de ezt több szakrendelés ? pl: sebészet, fül-orr-gégészet, bőrgyógyászat, pszichiátriai gondozó ? esetében a Horn-kormány megszüntette. Kökény Mihály egészségügyi miniszter azzal érvelt akkor a kormányszóvivői tájékoztatón, hogy a háziorvos ezekre a vizsgálatokra amúgy is csak beutalót ír, azzal meg miért is zavarjuk, s a betegeknek is ez eddig is csak egy felesleges út volt és az lenne a továbbiakban is.

Már akkor sem értettem, miért kellett ebbe a körbe a pszichiátriát is beletenni, hiszen így a háziorvos megkerülésével, a háziorvos tudta nélkül juthatnak az elmebetegek szakorvosi ellátásra, akiknek jogosítványát viszont a háziorvos gondolkodás nélkül meghosszabbíthatja. Kérdésemre akkor a miniszter úr elmondta, hogy a háziorvos ránézésre megállapítja, ki a kezelt elmebeteg, s nem engedi őt a volánhoz ülni. Már akkor sem hittem el szavait, s a múlt heti gyilkosság is engem igazolt. Az ápoló másfél éve dolgozott az idősek otthonában, mégsem tűnt fel senkinek kóros elmeállapota. Az üzemorvos sem szúrta ki felvételekor és az időszakos alkalmassági vizsgálaton. Oda egyébként háziorvosi igazolás is kell a munkavállaló egészségi állapotáról, de aki a háziorvos megkerülésével jár a pszichiátriára, arról a háziorvos azt írja, hogy egészséges.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) rendezésében sorra kerülő TIOP-2.3.1-13/1-2013-0001 KTIA_13?01?2013-0001 azonosító számú Nemzeti Egészségügyi Informatikai (e-Egészségügy) Rendszer ? Központi, intézményközi adatáramlást biztosító informatikai rendszerek fejlesztése, országos egységes központi megoldások bevezetése projekt nyitó konferenciáját ma tarják az EMMI Arany János utcai Egészségügyért Felelős Államtitkársága VIII. emeleti előadójában. Remélem, a 2017-től élesben menő rendszerbe minden kezelt elmebeteg adata belekerül, a háziorvosok és üzemorvosok hozzáférését az érintettek adatvédelmi okokból sem tilthatják le, így sem az egészségügyi és szociális intézményekben, sem a gépjárművek volánjai mögött sosem találkozunk utána már elmebetegekkel!

Szóljon hozzá!