ZETApress

hírportál

Eltiltás dopping nélkül

Mi lehet a tasakokban?A Magyar Kajak-kenu Szövetség (MKKSZ) fegyelmi bizottsága első fokon 10 hónap eltiltással sújtotta a kajakos Csipes Tamarát és Dombvári Bencét, akiknek drogtesztje pozitív eredményt hozott: szervezetükben kokain nyomaira bukkantak ? derült ki a délutáni sajtótájékoztatón.

A határozat kimondja, hogy a két kajakost csak a szövetség versenyein való részvételtől tiltották el, ezért saját költségükön tréningezhetnek és edző-táborozhatnak. A júniusi Európa-játékokon és az augusztusi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon viszont nem indulhatnak, s jövő nyári riói olimpiai indulásuk is veszélybe került.

Mint múlt hétfőn megírtuk, a két kajakost április 21-én, a felkészülési időszakban ellenőrizték. A szervezetükben talált kokain nem jelentett doppingvétséget, s nem is emiatt, hanem tiltott kábítószer-fogyasztásért (ami köztudottan bűncselekmény!) kell most bűnhődniük. Más kérdés, hogy ezt miért kellett a szövetség és főleg a nyilvánosság tudomására hozni?

Az áprilisi vizsgálat a doppingszer kimutatására szolgált, miért kerestek hát kokaint a szervezetükben? Ha már megtalálták, miért nem kötötte őket az orvosi titoktartás? A mentősök és kórházi orvosok sem értesíthetik a rendőrséget, ha narkóst visznek be az utcáról vagy lakásáról éppen azért, hogy a környezetük merjen nekik orvosi segítséget kérni ahelyett, hogy saját lebukásuktól való félelmükben hagyja őket meghalni. A két kajakost sem kellett volna ?feldobni? a Magyar Antidopping Csoportnak (MACS), csupán a megbízásuk értelében annyit kellett volna mondaniuk: A két sportoló nem doppingolt! Ez sem lett volna hazugság és kajakosaink most nyugodtan készülhetnének a szövetség költségén júniusra Bakiba és augusztusra Milánóba.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Lőrinczy György az Fb élén | ZETApress

Szóljon hozzá!