ZETApress

hírportál

Fólia és halál

Fóliázott nemzeti dohányboltA múlt héten megöltek egy 21 éves eladólányt Kaposváron. Bűne csak az volt, hogy egy trafikban dolgozott, s egy kolléganőjével cserélt műszakot. Ha nem teszi meg, életben marad, s akkor most a másik eladót gyászolnánk. Gyilkosának könnyű dolga volt: a fóliázott kirakatüveg mögött senki sem látta a történteket.

Kirablója sem volt még öreg, s a híradások szerint jó családból származott. Pár napja költözött el otthonról, s a pénz a lakbérre kellett. A kasszában sem sokat talált. Pár ezer forintot vett el, s az eladót azért ölte meg, nehogy rendőrt hívjon és később segítse a nyomozást. Így sem jutott messzire. Hamar elkapták, s azóta már bevallotta tettét. Szita Károly polgármester rögvest követelte, hogy a fóliázásról szóló törvényt töröljék el, s a dohánybolt tulajdonosa a másik két boltjáról is eltávolíttatta a sötétítést.

Az ügy kapcsán megindult a vita a fóliázásról és ellene. A kereskedők szeretnék mindenhonnan eltüntetni, míg a dohányzás ellenes lobbi fennhagyná a kiskorúak védelmében. Ez utóbbiak azt hiszik, hogy a gyerekek a dohánytermékek bolti látványától kapnak kedvet a rágyújtásra. Eszükbe sem jut, hogy ehelyett a kórházak előtt dohányzó orvosok és nővérek, a közintézmények előtt dohányzó irodisták látványa az igazi dohányreklám, akiket a nemdohányzók érdekében kitiltottak a négy fal közül.

A parlamenti pártok sem egységesek, a jobb- és baloldal mást-mást mond. A fideszes képviselők még véleményt sem mertek mondani az egyik tévécsatorna riporterének, mert frakcióálláspontra vártak. Kósa Lajos az igen-nem helyett folyamatosan azt szajkózta, hogy kérjenek időpontot a Sajtóosztályuktól, s akkor majd nyilatkozik. Sajnos nála többször láttunk már hasonlót.

Orbán Viktor tegnap Pécsett arról beszélt, hogy a halálbüntetés kérdését napirenden kell tartani, s erre megint kitört a hadd-el-hadd! Hogyan gondolhat ilyet egy uniós állam kormányfője? ? kérdezték az ellenzők, mert ez ütközik az uniós joggal. Eszükbe sem jut, hogy ezt nálunk már az 1989-90-es rendszerváltáskor eltörölték épp az előző rendszer kiszolgálóinak védelmében. Sokan féltek ugyanis attól, hogy a korábbi koncepciós perek hatására a feltörekvő hatalom a volt kommunistákat fogja koholt vádakkal bitóra küldeni. Mivel azóta már negyedszázad eltelt, így ettől már nem kell vélni, a gyilkosokat viszont nem kéne már kímélni! Halálért halál jár!

A tényleges életfogytiglant is elítéli az Európai Unió, mert a hosszú börtönévek alatt is kell valamilyen motiváció a túlélésre a fogva tartottnak. Ha ez nincs meg, fölösleges és költséges évtizedeken át etetni-itatni. Persze ehhez az kell, hogy a bíróságok megalapozottan és gyorsan döntsenek, mert a halálra várókat sem szabad sokáig aszalni a siralomházban. Az Egyesült Államokban több esetről hallani, ahol 20-25 évi elzárás után végeztek ki valakit, mert ügyvédjei eddig elhúzták a dolgot az állandó fellebbezéseikkel. Őket így feleslegesen etették-itatták évtizedekig. A halálos ítéletek esetén itt is kéne egy limit, mely után az ítélet életfogytiglanra ? de nem ténylegesre! ? változna!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Dohányboltok fóliával | ZETApress

Szóljon hozzá!