ZETApress

hírportál

Séta a gyermekekért

Bangóné Borbély IldikóAz MSZP azt szeretné, ha az Országgyűlés napirendjére venné és a képviselők megtárgyalnák, majd kihirdetnék a családon belüli erőszak áldozatait védő Isztambuli Egyezményt ? mondta Bangóné Borbély Ildikó, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője kora délután az Erzsébet téren.

Az Óriáskerék helyén tartott sajtótájékoztatón emlékeztetett: március 20-án pénteken ismét a Parlament elé terjesztették az egyezmény kihirdetését célzó határozati javaslatot azt követően, hogy a kormánypártok korábban nem járultak hozzá annak napirendre vételéhez. Az MSZP képviselőnője szerint a kabinet ugyan korábban aláírta az egyezményt, ennek ellenére úgy tűnik, nem szívesen beszél a családon belüli erőszak magyarországi helyzetéről, holott az a nők mellett az időseket, a fogyatékkal élőket és a gyermekeket is súlyosan érinti.

Tanulmányok szerint minden egyes, gyermeket ért bántalmazásra 25 rejtve maradt eset jut, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy 2011-es adatok szerint naponta összesen 500 gyermek szenved az erőszaktól, közülük évente harmincan életüket is vesztik ? fejtette ki Bangóné Borbély Ildikó, s hozzátette: mindaddig újra és újra az Országgyűlés elé terjesztik majd az egyezmény ratifikálását szorgalmazó indítványt, amíg azt a kormányoldal napirendre nem veszi. A szocialista országgyűlési képviselőnő ezután részt vett a József nádor térről induló Séta a gyermekekért nevű civil demonstráción.

Az Európa Tanácsnak a nőkkel szembeni erőszak és a kapcsolati erőszak elleni harcról, és azok megelőzéséről szóló, 2011 májusában született egyezményét Magyarország 2014. március 14-én írta alá. Az Igazságügyi Minisztérium március elejei közlése szerint a kormány továbbra is elkötelezett az erőszak minden formája elleni küzdelem mellett, és a kabinet döntésétől függően az Isztambuli Egyezmény kihirdetéséről szóló törvény tervezete még idén tavasszal az Országgyűlés elé kerülhet.

Szóljon hozzá!