ZETApress

hírportál

SPAR minálunk babám…

SPAR akcióMegtévesztő hirdetések miatt kapott bírságot a SPAR. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. (SPAR) tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott 5000 Ft vásárlás után 500 Ft visszajár akciójának népszerűsítésekor.

A jogsértésért 43 millió forint bírságot szabott ki a GVH ? tudatta Dr. Basa Andrea sajtószóvivő. A GVH úgy ítélte meg, hogy a SPAR 2012 októberétől 2014 februárjáig 5000 Ft vásárlás után 500 Ft visszajár akciója keretein belül megtévesztette a fogyasztókat, mert valótlanul tüntette fel, hogy minden elköltött 5000 forint után 500 forint visszajár, miközben mind a kupon megszerzésének, mind beváltásának számos feltétele és korlátozó eleme volt; azt sugallta, hogy 5000 forint után jutnak a fogyasztók 500 forint kedvezményhez, ezzel szemben legalább tízezer forintértékű vásárlásra volt szükség az 500 forintos kedvezmény érvényesítéséhez; nem vagy kevéssé észlelhetően és nem egyértelműen tüntette fel az 500 forintos kupon kiadásának és beváltásának egyéb feltételeit.

A GVH a bírság kiszabásakor a kommunikációs eszközök költségeire alapozott. Súlyosító körülményként értékelte többek között, hogy a SPAR a jogsértő kereskedelmi gyakorlatot több mint egy évig folytatta; a SPAR a jogsértő kereskedelmi gyakorlattal a fogyasztók széles körét érte el, a SPAR áruházakon kívül is; az akciók, az akciós újságok és szórólapok alkalmazása a SPAR üzletpolitikájának meghatározó eleme, és az ehhez kapcsolódó kommunikációs gyakorlaton a vállalkozás a versenyfelügyeleti eljárás megindítását követően sem változtatott.

Enyhítő körülményként értékelte a GVH, hogy a SPAR jelentősen megváltoztatta kereskedelmi gyakorlatát a GVH Versenytanácsa előzetes álláspontjának megismerését követően; együttműködését fejezte ki azzal is, hogy kötelezettségvállalási szándékán túlmutatóan vállalta kereskedelmi gyakorlatának módosítását, valamint olyan nyilatkozatokat tett és összeállításokat készített, amelyek nem szolgálták ugyan az érdekeit, ám hatékonyan segítették a tényállás pontos feltárását. Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj/9/2014.

Szóljon hozzá!