ZETApress

hírportál

Tízmilliós megtévesztés

GVH BudapestMegtévesztette a fogyasztókat az Érem Művészeti Intézet Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint megtévesztették a fogyasztókat az Érem Művészet Intézet megnevezés használatával, s a jogsértés elkövetéséért tízmillió forint bírságot szabtunk ki rájuk ? tudatta Dr. Basa Andrea sajtószóvivő.

Az Érem Művészeti Intézet Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (névváltozás előtt: Dr. Schmidt és Dr. Körösztös Marketing Kommunikáció Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.) 2013. január 1-je és 2014. április 24-e között önmaga megnevezésére az Érem Művészeti Intézet elnevezést használta az alkalmazott kommunikációs eszközein, így a honlapján, sajtóhirdetésekben, direkt marketing levelekben, szórólapokon.

A GVH megállapította, hogy a használt megnevezés az egyes reklámfelületeken összhatásában azt a képzetet keltette, illetve tartotta fenn az alaposabb numizmatikai ismeretekkel nem rendelkező fogyasztóban, hogy az intézet hivatalos, esetleg állami elismertséggel, háttérrel bír. A megnevezés alkalmas volt a fogyasztói bizalom megteremtésére, fokozására, ezáltal a fogyasztó befolyásolására. A GVH döntése szerint az intézet szó köznapi jelentése: egy szűkebb, önálló célra alapított szervezet, amely egy tudományos, kulturális vagy közszolgálati feladatot lát el. Ennek következtében az átlagfogyasztók nem profitorientált tevékenységet, hanem állami vagy a közt szolgáló célt társítanak az intézet megnevezéshez, és ez a tudat többlet bizalmi elemet kölcsönöz.

A GVH a bírság kiszabásakor a kommunikációs eszközök költségeire alapozott. Súlyosító körülményként értékelte többek között, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat a fogyasztók széles körét érte el, illetve időben elhúzódott. Enyhítő körülményként értékelte, hogy az Érem Művészeti Intézet Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. a jogsértő cselekményt elismerte és abbahagyta, a versenytanácsi döntést megelőzően a hátrányokat enyhítő lépéseket tett, a névváltoztatás mellett a vizsgált időszakot követően módosította kereskedelmi kommunikációit. Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj/33/2014.

Szóljon hozzá!