ZETApress

hírportál

Suttogó démonaink

demoni suttogasAz Alexandra Kiadó gondozásában a XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra jelent meg Donato Carrisi: Démoni suttogás című 512 oldalas thrillere, melyről tegnap este Bilkei Pál kriminálpszichológussal Hadas Kriszta újságíró, az RTL 2 Forró nyomon című műsorának főszerkesztője beszélgetett a Nyugati téri Alexandra Könyvesházban.

A beszélgetés három fő témát érintett. Szó esett az elkövetők, a sorozatgyilkosok személyiségéről, a potenciális áldozatokról, valamint a nyomozókról egyaránt. Sokszor a sokat tapasztalt zsarukat is megviseli egy-egy ügy, ők is hazaviszik a munkahelyi stressz okozta feszültséget, épp ezért rendszeres tréningeken vesznek részt. A pszichológusok nem csak ebben, hanem a lehetséges elkövetők profiljának megrajzolásában is tudnak nekik segíteni.

Donato Carrisi 1973-ban született. Rómában él, jogtudományból doktorált, értekezését Luigi Chiattiról, a folignói rémről írta. Ezt követően kriminológiai és magatartástudományi szaktanfolyamokon képezte magát tovább. 1999-ben kezdett forgatókönyveket írni, népszerű sajtó- és tévékommentátor. A Démoni suttogás az első regénye. A kötet elnyerte az olasz Bancarella irodalmi díjat, a krimik legrangosabb frania díját, a Polar-díjat, illetve a Livre de Poche közönségdíját. Nemzetközi bestseller: a fordítási jogokat eddig tizenhat országban adták el.

A statisztikák alapján az önök közelében ebben a pillanatban is kettő-öt személy gyilkolásra kész. Olyanok, mint én, mint önök. Ősi, titkos ösztön hajtja őket, mely többé-kevésbé rejtve marad, az ember természetétől függően: az ölés ösztöne. Mindnyájunknak van sötét oldala. Minden egyes nap, tudatosan vagy öntudatlanul, szembe kell szállnunk vele. A gyilkos kiválasztja az áldozatát: egy ismeretlent, találomra valakit, aki távol áll tőle, akihez nem fog kötődni. Távolról figyeli, vár rá, megfigyeli a viselkedési szokásait. Miért? Mert a benne rejtőző sötét oldal hangja ezt súgja számára. Íme a történet, amelyet el szerettem volna mesélni: ennek a hangnak, ennek a suttogásnak a története ? írta Donato Carrisi.

Öt eltűnt kislány… Öt kis gödör a tisztáson…

Rettenetes bűnténysorozat sokkolja az országot. Egy embernek aligha nevezhető szörnyeteg kislányokat rabol el és csonkít meg. Goran Gavila kriminológusnak és az általa irányított különleges egység tagjainak olyan pokoli régiókba kell leereszkedniük a nyomozás során, ahonnan alig-alig van visszatérés. A tettes mindvégig ördögien megtervezett, lidérces játékot űz velük, minden egyes feltárt gonosztette valamilyen üzenet, amely arra kényszeríti a csapat tagjait, hogy nézzenek szembe azzal a sötétséggel, amelyet valamennyien magukban hordoznak.

Versenyfutás az idővel és harc a mindannyiunk lelkében ott lakozó démonnal: ez az, ami letehetetlenné teszi Donato Carrisi igaz történet alapján írt első regényét. A felkavaró és végtelenül izgalmas thriller a jóság és a gonoszság között húzódó keskeny határmezsgyét vizsgálja, amíg fel nem fedi az utolsó, könyörtelen titkot. ? Mire az olvasó rájön, hogy egy agyafúrt pszichopatával van dolga, aki legalább annyira kegyetlen, mint Hannibal Lecter, addigra már megjárta a poklok poklát. Carrisi hihetetlen feszültséget kelt ? épp csak egy levegővételnyi időt hagy olvasójának, hogy azután egy még mélyebb szakadékba taszítsa ? írta róla a La Repubblica.

Szóljon hozzá!