ZETApress

hírportál

Hová lett a láncfűrész?

STIHL-láncfűrészHétfőn lesz négy hete, hogy két izsáki rendőr halálra vallatott egy gyanúsítottat. Az elkövetőket gyorsan őrizetbe vették, leszerelték, pár nappal később a bíróság előzetes letartótatásba helyezte mindkettőjüket. Azóta is a hűvösön bizonygatják ártatlanságukat, s az áldozatot hibáztatják saját haláláért. Foglaljuk össze röviden, mi is történt április 8-án!

Azon az ominózus hétfői napon B. Viktor és B. Csongor igazoltatta az úton a román állampolgárságú 47 éves Bara Józsefet és 15 éve vele élő társát, Andreát. Egy STIHL-fűrészt kerestek rajta, melyet állítólag a Fóliás Janinak nevezett szomszédtól lopott el nyolc hónappal azelőtt. Mivel az asszony a házkutatást írásos parancs hiányában nem engedélyezte, őt hazaküldték, a férfit viszont leteperték, megbilincselték és előállították a rendőrőrsre. Itt verték aztán agyon, mert nem ismerte be a lopást.

Mivel a házkutatást halaszthatatlan nyomozati cselekményként az érintettek tiltakozása ellenére is meg kell tartani, azóta sem értem, hogy a két rendőr ezt miért nem tette meg? Talán mert a lopás még tavaly augusztusban történt, s azt a nyomozást már rég lezárták? Mivel csak a férfit vitték be, a nőt viszont futni hagyták, rögvest eltüntethette volna a lopott holmit, ha augusztustól náluk lett volna. Azt sem értem, hogy miért kellett az asszonynak tiltakozni a házkutatás ellen, ha meg volt győződve élettársa ártatlanságáról? Ezzel csak Józsefet hozta halálra vert helyzetbe!

A mundér védelmében aztán a rendőrök a halottat (!!!) jelentették fel hatósági személy elleni erőszakért. Azt mondták, az áldozat támadta meg őket, az ügyészség mégsem rendelte el a nyomozást. Nem is tehették, mivel a törvény értelmében az eljárást meg kell szüntetni a gyanúsított, vagy a vádlott halála esetén. Ezt a zsaruknak is illene tudniuk, így csak magukat tették nevetségessé a feljelentéssel!

Az ügyben más ellentmondás is van: ha B. Józsefet lopással gyanúsították, lopásért kellett volna feljelenteniük! Mivel ez azóta sem történt meg, a tavalyi ügyet azóta se vették elő, így valószínűsíthető, hogy ok nélkül gyanúsították meg Fóliás Jani bejelentése alapján. Ezek után ne is csodálkozzunk, hogy József nem ismerte be azt, amit el sem követett! F. Janit sem kérdezték meg azóta sem, miért hazudott a rendőröknek, miért vádolta hamisan szomszédját? A láncfűrész és az igazi tolvaj sem került elő azóta sem!

Az ügyben azóta már sokan megszólaltak. Beszélt az élettárs és több falubeli, akik agresszív, kemény legényeknek tartották a két rendőrt. Beszéltek a kollégák is, akik szerint szigorú, de jó rendőrök voltak. A polgármester és a jegyző is meg volt velük elégedve, mert rendet tartottak a településen. Csak épp Jani szomszéd ? akinek aznapi bejelentése a halálra verést elindította ? nem kért elnézést azóta sem. Nem csodálom, ha elbújik a sajtónyilvánosság elől. A helyében én nem csak a kamerába nem mernék nézni, de még a tükörbe sem!

Szóljon hozzá!