ZETApress

hírportál

Gyorsuló adatszolgáltatás

Minőségi adatszolgáltatás, rövidebb idő alatt. Javul a járműnyilvántartás adatszolgáltatásának minősége, csökken az eljárások átfutási ideje. A jövőben még ritkábban fordulhat majd elő, hogy a járműnyilvántartás alapján elavult címre küldjék az értesítéseket, felszólításokat ? tudatta a KEKKH Sajtóiroda.

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának fejlesztése a járműnyilvántartásból történeti adatokat lekérdező szereplők (Rendőrség, Bíróság, Parkolási társaságok, stb.) számára javítja az adatszolgáltatás minőségét. A fejlesztésnek köszönhetően várhatóan csökken a téves címre küldött megkeresések száma csakúgy, mint a járművekkel kapcsolatos eljárások költsége és átfutási ideje.

A járműnyilvántartás a hatóságok, a vállalkozások és polgárok széles köre által, intenzíven használt rendszer, amelyből évente milliós nagyságrendben kérnek adatokat. A járműnyilvántartás adatminőségének növelése, a járműnyilvántartás záradék kezelése-projekt keretében elvégzendő fejlesztés célja, hogy a járműnyilvántartásból minden esetben az üzembentartó érvényes, bejelentett lakcímadata kerüljön átadásra az adatszolgáltatások során. Ennek eredményeként megszűnnek majd azok az esetek, amikor a bírságok (autópálya-, parkolási bírság) az üzembentartó régi címére kerültek kiküldésre. (Fontos azonban hangsúlyozni, mindez nem érinti az üzembentartó jogszabályban előírt azon kötelezettségét, hogy a lakcím változása esetén a forgalmi engedélyt is le kell cserélni.)

Az ügyfelek (adatigénylők) kevesebb adatrögzítéssel, gyorsabban és olcsóbban jutnak a tulajdonosok / üzembentartók aktuális lakcímadataihoz. A legóvatosabb becslés szerint is ? aktuális lakcímadat szolgáltatással ? évente legalább ötvenezerrel csökkenthető az érvénytelen címre kiküldött értesítések, felszólítások száma. Ez éves szinten mintegy ötvenmillió forint költségmegtakarítást és a jogos követelések gyorsabb érvényesíthetőségét jelenti.

Az új rendszer a járműnyilvántartásban tárolt kiemelten fontos záradéktípusok adattartalmának megbízhatóságát növeli majd, amely az érintett adatigénylők jobb informáltságához vezet. E módosításnak köszönhetően a záradékok könnyebben lesznek kereshetők, szűrhetők, elemezhetők, azokból adatszolgáltatás is könnyebben lesz teljesíthető. Az ÁROP-1.A.4 kódszámú A járműnyilvántartás adatminőségének növelése, a járműnyilvántartás záradék kezelése-projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg, melynek támogatási keretösszege 99 millió 105 ezer 207 forint. A projekt az előzetes tervek szerint 2014. április 30-án zárul le.

Szóljon hozzá!