ZETApress

hírportál

Peter Terrin Budapesten

Mit tennél, ha egy másik ? számodra szinte teljesen idegen ? emberrel hosszú időre egy ház alagsorában rekednél úgy, hogy közben semmilyen információd nincs a külvilágról? ? Peter Terrin: Az őr című, minimalizmusában pattanásig feszült regénye épp ezt az élethelyzetet boncolgatja.

Két ember őriz egy hatalmas garázst. Föléjük negyvenemeletes torony magasodik, negyven különlegesen igényes kivitelű luxusapartmannal. Az őrök szintjén van az épület egyetlen bejárata, a járműforgalom számára készült biztonsági kapu. Soha nem hagyhatják el a pinceszintet, véget nem érő szolgálatuk egyhangú, lehangoló. Változást csak az őket vezénylő szervezet döntése hozhat, nem tudni, mikor. A nyomasztó bizonytalanság akkor válik elviselhetetlenné, amikor a lakók és a személyzet sietve elhagyják a házat. Meddig tartja őket fogva az ismeretlen katasztrófa, ami elől mindenki elmenekült? A két ember túlélési stratégiája különbözik, de egyikük sem mozog a racionalitás talaján, a kegyetlen helyzet kikezdi személyiségüket.

A könyvbemutató tegnap este volt a ferencvárosi Ráday utcában, a Flamand Kormány Magyarországi Képviseletén, ahol személyesen is találkozhattunk Peter Terrin flamand íróval, aki természetesen a helyszínen dedikálta is a könyvét. A Göncöl Kiadó gondozásában megjelent, Balogh Tamás által fordított mű bemutatóján a szerzővel Artner Szilvia Sisso újságíró beszélgetett szinkrontolmács segítségével. A kitűnő jellemábrázoló képességgel megírt, drámai hangvételű, mégis groteszk regény 2010-ben elnyerte az Európai Unió Irodalmi Díját.

Az 1968-as születésű Peter Terrin ? akinek első könyve 2001-ben látott napvilágot ? egyéni hangot képvisel a kortárs flamand nyelvű irodalomban. Az általa feldolgozott témák általános érvényűek és rendkívül aktuálisak egyszerre. Terrin ? akit kritikusai a baljóslatú részletek mesterének neveztek ? irodalmi szabadúszó, irányzatoktól független, klasszikus írásművészetét remek stílusérzék jellemzi. Írt már színdarabot, és rendszeresen publikál újságokban, folyóiratokban is. Többször volt jelöltje a legnagyobb irodalmi díjaknak. 2010-ben negyedik könyve, Az őr (De bewaker) című művéért elnyerte az Európai Unió Irodalmi Díját, 2012-ben pedig Post Mortem című legújabb regényéért neki ítélték az AKO Irodalmi Díjat.

Szóljon hozzá!