ZETApress

hírportál

Felügyelők kutyákkal

A Parlament hétfői utolsó nyári ülésnapján elfogadta a közbiztonság és a közrend védelmében, illetve fenntartásában közreműködő szervezetekre vonatkozó egyes törvények módosításáról szóló egységes javaslatot. Az igazgatási és rendészeti miniszter által jegyzett iromány a közterület-felügyelőkről is rendelkezik. Az új törvény szerint a könnygázszóró palack mellett kényszerítőeszközként szájkosárral ellátott szolgálati kutyát is alkalmazhatnak.

A kutyálkodást már az ezredfordulón is engedélyezni akarta az akkori belügyminiszter, de szándéka a főpolgármester ellenállásán meghiúsul. A liberális városatya nem merte a szegény utcai árusokra uszíttatni a kutyát, ezért már a tervezet papírra vetésekor elmondta, hogy a fővárosi szürke ruhások nem mehetnek kutyával szolgálatba. Most nem volt ellenvetése, így az aluljárókban rövidesen megjelenhetnek a derék négylábúak.

Az új jogszabály a polgárőrökről is rendelkezik. Ők mostantól viselhetik a gázspray-t szolgálatban, de csak jogos védelemre használhatják, kényszerítésre nem. Jelzőőri szolgálatot csak formaruhában láthatnak el, s a szolgálataikat a rendőrökkel együttműködve kell ellátniuk.

Közös törvényben, másfajta fegyverrel

A ?97-es CLIX. törvény a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi őrségről és a mezei őrszolgálatról rendelkezik. Már abban sem egyforma fegyverrel szolgáltak a három őrsereg tagjai, s ebben most sem történt változás. Míg a biztonsági őrök és természetvédelmi őrök maroklőfegyvert viselnek szolgálatban, addig a mezőőröknek sörétes puskát kell hordaniuk. Mivel ezt is csak önvédelemre használhatják, nekik is hatékonyabb lenne erre a pisztoly.

Vannak a mezőőrségnek hagyományai ? mondhatják erre sokan ?, de ez csak féligazság. Korábban a mezőőr lelőhette a kóbor kutyát, macskát, de újabban irtásuk gyepmesteri feladat. A dúvadak ? róka és vaddisznó ? irtását is végezhették a mezőőrök, de ezt is csak a helyi vadásztársaságok felkérésére tehetik meg alkalmilag. A seregélyek riasztása vaktölténnyel ugyancsak előzetes felkéréshez kötött, s a vaktöltények a pisztolyba is betehetők.

Míg a fegyveres biztonsági őr és a természetvédelmi őr szolgálati igazolványa egyúttal fegyverviselésre is jogosít, a mezőőrnek ehhez fegyvertartási engedély is kell. Amíg az előbbiek a lőfegyvert a szolgálati helyükön tárolják, addig a mezőőröknek haza kell vinniük azt, s ehhez biztonsági zárral ellátott fegyverszekrénnyel kell rendelkezniük. Nekik tehát minden szolgálatuk végeztével haza kell menni a fegyverrel, míg a biztonsági őr szolgálata leteltekor az objektumból bárhová elmehet.

Vidéken ? ahol mindenki ismer mindenkit ?, talán nem is rossz, ha a mezőőr bármikor szolgálatba léphet, s otthonából kilépve rögvest intézkedhet. A gond csak az, hogy a falvak mellett több nagyvárosban ? például Győrött és néhány fővárosi kerületben ? is meglakultak a mezei őrseregek.

Képzeljük el, hogy egy vidéki mezőőr Budapestről, vagy Győrből egy közeli településre buszozik, vagy vonatozik minden este egy sörétes puskával, reggel meg ugyanúgy utazik vissza a zsúfolt járműveken! Nem lenne egyszerűbb nekik is egy pisztolyt tárolni a bázison? Sajnos a hétfőn elfogadott törvény kidolgozói erre nem gondoltak, de mit is várhatnánk az íróasztal mellett agyalóktól?

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Gyertyagyújtás Szegeden | ZETApress

Szóljon hozzá!