ZETApress

hírportál

Vasszigor Nagy-Britanniában

A héten közzétett ?Digital Britain-jelentés? értelmében az Egyesült Királyság ?média-házőrzőjét?, az Ofcom-ot és az internet-szolgáltatókat jövőre a tervek szerint arra kötelezik, hogy 70%-kal csökkentsék az on-line kalózkodás mértékét. A döntést az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány (ASVA) üdvözli, és hazai bevezetését szorgalmazza.

A jelentést, melynek elkészítését Stephen Carter Kommunikációs Miniszter vezette, olyan jogi eszközök bevezetését javasolja, melyek az internet-szolgáltatókhoz képest a jelenleginél nagyobb hatalommal ruháznák fel az Ofcom-ot.

A javaslat értelmében az internetes cégek a jövőben kötelesek figyelmezető tartalmú üzenetet küldeni jogsértést elkövető ügyfeleiknek, melyben felhívják a figyelmet arra, hogy a felhasználó magatartása törvénybe ütközik, ismételt jogsértés esetén pedig jogukban áll az illető felhasználó adatait továbbítani a jogtulajdonos felé, aki ezt követően akár polgári pert is indíthat majd.

A jelentés javasolja továbbá, hogy a kreatív iparágak, mint a film, zene és játékgyártók alakítsanak egy ?jogvédelmi ügynökséget?, mely kidolgozhatna egy részletes gyakorlati eljárási-rendszert a tervek alátámasztása érdekében, de arra nézvést nem ad konkrét keretet, hogy az érintett iparágak hogyan fogjanak ehhez. Mindazonáltal a jelentés figyelmezet arra, hogy az Ofcom is színre lép, és előterjeszti a saját eljárási rendjét, amennyiben az érintett iparágak maguktól nem tesznek lépéseket az elkövetkezendő egy évben.

Ha a célt, hogy 70%-kal csökkentsék a kalózkodás mértékét ? melyet az Ofcom mérne ? egy éven belül nem érik el, úgy a ?házőrző? számára megengedett lesz, hogy használja speciális jogosítványait.. Ennek értelmében akár olyan technikai lépéseket is foganatosíthat az ismételten jogsértést elkövető felhasználókkal szemben, mint a site-okhoz való hozzáférés letiltása, vagy a sávszélesség korlátozását, aminek hatására jelentősen lassul a felhasználó internet-szolgáltatásának sebessége, illetve megszűrheti az átmenő tartalmakat is.

A jelentés megfogalmazta, hogy a kutatások értelmében a legtöbb ember felhagyna a jogsértő fájl-cseréléssel, amennyiben figyelmeztető üzeneteket kapnának, és a fenti lépéseket csak abban az esetben alkalmaznák, ha egy felhasználó a figyelmeztetés ellenére is folytatná az illegális letöltéseket.

A régóta vár Digital Britain jelentés, mely a brit kormány egyfajta digitális jövő-vázlataként is felfogható, egyértelművé tette a kormány álláspontját az illegális letöltésekkel kapcsolatban. ? A Kormány vallja, hogy a szellemi tulajdon ellen elkövetett, profitért történő kalózkodás lopás és mint ilyen, a büntetőjog hatáskörébe tartozik. A laikus jogsértés, mikor valaki szellemi tulajdonát letöltjük, vagy fájl-megosztókon keresztül, térítésmentesen továbbítjuk másoknak, egyszerűen szólva csúnya dolog ? olvasható. A döntést az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány (ASVA) üdvözli, és hazai bevezetését szorgalmazza.

Szóljon hozzá!